Publicitat
Publicitat

La cúpula de seguretat republicana es rebel·la contra Donald Trump

Diversos experts en seguretat nacional i política exterior signen una carta en oposició al candidat republicà a la Casa Blanca

Mig centenar d'ex alts càrrecs republicans que van ocupar llocs de seguretat nacional i d'assumptes exteriors en anteriors administracions republicanes –des de la presidència de Richard Nixon fins a la de George W. Bush– han publicat una carta en què expressen la seva oposició a la candidatura de Donald Trump.  No és habitual que aquest tipus d'experts baixin a l'arena política i es manifestin de manera tan clara i definida contra el seu candidat. Al text, asseguren que Trump és "un perill" i "no està qualificat per ser comandant en cap", i que si es converteix en president "posarà en risc la seguretat nacional i el benestar dels Estats Units".

Així mateix, critiquen la " falta de caràcter, valors i experiència" del magnat, així com de coneixements bàsics per governar, cosa que debilitaria els Estats Units davant del món. Però no es tracta només de falta d'experiència. Altres presidents, com Bill Clinton o el mateix Barack Obama, van arribar al Despatx Oval sense coneixements avançats en política exterior. El problema, destaquen els signants, és la falta d'interès que ha demostrat Trump a " formar-se sobre l'interès nacional dels Estats Units, els seus complexos desafiaments diplomàtics, les seves aliances indispensables i els valors democràtics en què es basa la seva política exterior". Aquestes dures paraules transcendeixen la crítica i fan preveure que, en una hipotètica presidència republicana, Trump no tindria l'assessorament d'aquests experts en seguretat nacional.

Malgrat que la carta no dóna suport explícit a la candidatura de la demòcrata Hillary Clinton, el signants asseguren que "Trump no és la resposta" als dubtes que genera l'exsecretària d'Estat. Com a conclusió, adverteixen que si Trump arriba a la Casa Blanca "serà el president més irresponsable de la història dels Estats Units".

La culpa sempre és de Washington

Donald Trump ha demostrat repetidament que no encaixa bé les crítiques. En aquest cas, la seva resposta va ser qualificar els crítics com "l'elit fallida de Washington que intenta aferrar-se al poder". Entre els signants hi ha John Negroponte, director nacional d'Intel·ligència amb George W. Bush; Robert Zoellick, exdirector del Banc Mundial i subsecretari d'Estat amb Bush; i Michael Hayden, director de la CIA també durant el mandat de l'antecessor de Barack Obama. El candidat republicà els va definir –de manera encertada– com els arquitectes de la invasió de l'Iraq i els responsables de les seves conseqüències desastroses: "Són els responsables de la mala situació en què es troben els Estats Units".

D'aquesta manera, Trump aprofita qualsevol crítica per denunciar un boicot de l'elit política del país contra la seva candidatura. Així, espera poder reforçar el seu votant que més rebutja els polítics tradicionals, antiestablishment i contrari a l'elit de Washington.