Publicitat
Publicitat

NACIONS UNIDES

Abbas desvincula Palestina dels Acords de Pau d’Oslo amb Israel

Acusa Tel Aviv de violar “contínuament” els seus compromisos

El president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, va assegurar ahir que el seu poble “no pot continuar obligat legalment” als Acords d’Oslo del 1993 i posteriors pactes que han marcat les negociacions de pau entre israelians i palestins. El líder palestí, frustrat amb la inacció de la comunitat internacional, va anunciar la seva decisió davant de l’Assemblea de les Nacions Unides i després va acusar el govern israelià de violar “contínuament” els seus compromisos. “Mentre Israel es negui a comprometre’s amb els acords firmats amb nosaltres […], es negui a acabar amb els assentaments i lliurar el quart grup de presoners tal com dicten els acords, no ens deixen més opció que insistir que no serem els únics compromesos amb la implantació d’aquests pactes”, va dir Abbas.

Els últims dies s’havia especulat sobre la seva intenció de declarar la fi dels Acords d’Oslo. Una de les contradiccions que afronta l’Autoritat Palestina és que s’ha d’ocupar de problemes que, segons el dret internacional, corresponen a Israel, que té unes obligacions sobre la població palestina com a estat ocupant. Tot i que encara no se sap quines repercussions tindrà l’anunci, podria comportar la cooperació en seguretat que mantenen Israel i Palestina o, fins i tot, la mateixa dissolució de l’òrgan de govern palestí. Abbas va afirmar que Palestina “no recorrerà a la violència”, sinó que utilitzarà “tots els mitjans jurídics disponibles” per defensar-se.

Reacció d’Israel

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que té previst comparèixer demà davant de l’Assemblea General de l’ONU, va qualificar el discurs d’Abbas de “difamador”. En un comunicat, el govern d’Israel va assegurar que la declaració del president palestí “només contribueix a fomentar el desastre al Pròxim Orient”. “Fem una crida a l’Autoritat de Palestina, i a qui la lidera, a actuar amb responsabilitat i acceptar l’oferiment del primer ministre d’Israel de mantenir negociacions directes sense condicions prèvies”.

Durant el seu discurs, Abbas, de 80 anys, va lamentar que la qüestió palestina no s’hagi resolt “després de tants anys” i va admetre que la paràlisi actual del procés de pau del Pròxim Orient “no fa més que destruir la solució dels dos estats”.

Als palestins “se’ns ha acabat la paciència”, va assegurar Abbas, que va anar a Nova York decidit a rellançar el debat sobre la qüestió palestina. I va afegir que “ja no és útil gastar més temps en negociacions pel sol fet de negociar, el que cal és mobilitzar els esforços internacionals per supervisar la fi de l’ocupació d’acord amb les resolucions internacionals”.

El mandatari continua esperant una resolució del Consell de Seguretat que exigeixi la fi de l’ocupació dels territoris palestins per part d’Israel i defineixi un estat palestí basat en les fronteres anteriors al 1967 i amb Jerusalem Est com a capital. Els Estats Units, aliat d’Israel, amb poder de veto en l’organisme que representa les grans potències, bloquegen aquesta petició, que ha quedat també eclipsada per l’atenció mediàtica i diplomàtica a la lluita contra l’Estat Islàmic.

Hissada de bandera

Tot i així, a finals del 2012, Palestina va aconseguir convertir-se en estat observador de les Nacions Unides gràcies al vot de 138 països (només 9 van votar-hi en contra i 41 es van abstenir). I ahir es va hissar per primer cop la bandera palestina davant la institució internacional. El secretari de l’ONU, Ban Ki-moon, va dir que ahir era “un dia d’orgull per als palestins de tot el món, un dia d’esperança, un recordatori que els símbols són importants”. Però també va advertir que per aconseguir un estat palestí calen “accions decisives” i “assegurar que Cisjordània i Gaza s’integrin sota una sola autoritat”.

Israel, els Estats Units i sis països més van votar a principis de mes contra la moció que ha permès que la bandera de Palestina onegi a les Nacions Unides. Malgrat això, una representació nombrosa de caps de la diplomàcia d’arreu del món -entre ells, els representants de Rússia, França, el Regne Unit i Espanya- van ser presents a la històrica cerimònia. Abbas va dir al seu poble: “L’alba està arribant sense cap dubte i aviat vindrà el dia en el qual s’aixequi aquesta bandera palestina a Jerusalem com la capital de l’estat palestí”.