Publicitat
Publicitat

Abbas anuncia la dimissió del govern d'unitat palestí en 24 hores

El líder palestí renuncia a reformar l'actual executiu i en formarà un de nou en els propers dies

El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha anunciat aquest dimarts que el govern d'unitat, format fa un any, dimitirà en el termini de 24 hores, segons han informat fonts que han assistit a una trobada de la cúpula d'Al-Fatah, celebrada a Ramal·lah.

Abbas ha afirmat que el Consell Revolucionari del partit nacionalista Al-Fatah farà avançar la formació d'un govern d'unitat totalment nou, en lloc de continuar amb els esforços per reformar l'actual gabinet, ha explicat la font, que ha participat en la quinzena conferència d'aquest òrgan, segons l'agència de notícies palestina Maan.

Ha precisat que la formació del nou executiu palestí trigarà uns quants dies i que els membres del Consell Revolucionari Fatah donen ampli suport a la designació d'un vicepresident.

L'anunci d'Abbas es produeix poc més d'un any després que s'establís l'últim govern de consens palestí encapçalat per Rami Hamdala, després d'un pacte de reconciliació entre el lideratge de Cisjordània i el grup islamista Hamàs a la franja de Gaza.

L'acord, que establia la formació d'un govern interí i la celebració d'eleccions generals en els territoris palestins, tractava de posar fi a la divisió política i administrativa entre Cisjordània i Gaza de més de set anys.

Les disputes entre Al-Fatah i Hamàs es van iniciar el 2006 quan els islamistes van guanyar les eleccions legislatives, les últimes celebrades fins ara.

L'any següent la rivalitat política entre els dos grups va arribar al seu punt àlgid, quan Hamàs va aconseguir el control de Gaza després d'enfrontar a les forces lleials a Al-Fatah a Abbas.

Després de l'acord de l'any passat, molt criticat pel govern israelià, es va produir una campanya d'arrestos de membres de Hamàs a Cisjordània en resposta al segrest de tres joves jueus, i l'última ofensiva militar a la franja va acabar per desestabilitzar la reconciliació entre les dues forces palestines.

Des de llavors, Hamàs ha acusat els dirigents d'Al-Fatah de fracassar a l'hora de fer complir les seves promeses a Gaza, especialment d'aconseguir la reconstrucció del territori després de la devastadora operació militar israeliana o l'aixecament del bloqueig.

El líder de Hamàs a Gaza, Ismail Haniyeh, va dir a principis de mes que no hi havia progressos humanitaris o econòmics en l'enclavament costaner des de l'establiment del govern de consens.

Per la seva banda, el primer ministre de l'ANP, Rami Hamdala, va prometre en una visita al març a la franja que les faccions palestines "treballarien ràpid" per trobar solucions.

En els últims mesos s'han registrat explosions i escaramusses a Gaza entre seguidors de Hamàs i faccions opositores, entre acusacions que membres d'Al-Fatah intenten desestabilitzar la franja.