Publicitat
Publicitat

Acaba sense acord la reunió entre Grècia i els creditors

La UE, l'FMI i el BM demanen pujades més grans de l'IVA i més retallada a les pensions. La propera trobada serà dijous a l'Eurogrup

Les negociacions entre la delegació grega i les institucions creditores aquest cap de setmana a Brussel·les han acabat aquest diumenge sense un acord i passen ara a l'Eurogrup de dijous per intentar salvar-les i aconseguir encara un acord abans de final de mes.

El vice primer ministre grec, Iannis Dragassakis; el viceministre de Relacions Econòmiques Internacionals, Euclidis Tsakalotos, i el ministre d'Estat grec, Nikos Pappàs, s'han assegut aquest diumenge a negociar amb els representants de la Comissió Europea, del Banc Central Europeu, del Fons Monetari Internacional i del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede), després d'una altra reunió tècnica aquest dissabte.

Les converses han durat poca estona i s'han suspès fins dijous per la falta d'aproximació entre les parts, segons han explicat fonts comunitàries després de la trobada.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, "ha fet un últim intent aquest cap de setmana per buscar, a través de representants personals i en estreta cooperació amb experts de la CE, el BCE i l'FMI, una solució amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras, que permetés una avaluació positiva a temps per a l'Eurogrup del dia 18", han assenyalat fonts comunitàries.

"Tot i que s'han aconseguit alguns progressos, les converses no han prosperat, ja que encara hi ha una important bretxa entre els plans de les autoritats gregues i les exigències comunes" de les tres institucions sobre les mesures fiscals, han afegit.

Es tracta d'una diferència en mesures pressupostàries permanents de prop del 0,5% a l'1% del PIB, equivalents a 2.000 milions d'euros a l'any, d'acord amb les fonts.

Les discussions hauran de tenir ara lloc a l'Eurogrup, el fòrum informal que reuneix els ministres de Finances i d'Economia de l'eurozona i la pròxima reunió és el dia 18 de juny, dijous d'aquesta setmana.

Abans de dijous, el BCE tornarà a prendre dimecres una decisió sobre el límit de l'assistència de liquiditat d'emergència a què els bancs grecs poden accedir a través del Banc de Grècia i si segueix acceptant sense descompte els col·laterals (actius que serveixen com a garantia) de les principals entitats gregues.

Malgrat que aquest últim intent de Juncker no ha aconseguit acostar les postures prou per aconseguir un acord aquest cap de setmana, el president de la CE "continua convençut que, amb uns esforços reformistes més forts del costat grec i una voluntat política de totes les parts, encara es pot trobar una solució abans de final de mes", han afegit les fonts.

El dia 30 de juny expira la segona prolongació del rescat a Grècia.

Dragassakis, per la seva banda, ha assegurat que Grècia havia presentat propostes que servien per satisfer plenament les exigències dels creditors en matèria fiscal i de superàvit primari, però que aquests creditors van insistir en un altre tipus de retallades.

"Les propostes obrien el camí a un acord definitiu" en matèria financera, pressupostària i de creixement, i "cobrien al cent per cent la bretxa, tal com exigien els representants de les institucions", segons el vice primer ministre grec.

Dragassakis ha recalcat que les institucions han insistit que aquesta diferència financera s'havia de cobrir "exclusivament" amb una retallada de les pensions equivalent a l'1% del PIB i amb l'augment del volum de recaptació de l'IVA d'idèntic percentatge.

Per al govern grec, però, aquestes mesures afecten la classe treballadora i condueixen a un nou cicle de recessió. Mentrestant, la delegació grega ha emprès el viatge de tornada a Atenes.

La cita d'aquest cap de setmana era important, perquè un acord encara necessitaria l'aprovació de l'Eurogrup i passar per alguns parlaments nacionals, i només queden dues setmanes fins a final de mes per a tot aquest procés.

Un acord és imprescindible perquè Grècia pugui accedir als 7.200 milions d'euros que queden del rescat i evitar una suspensió de pagaments quan hagi de fer front als pagaments a finals de juny.