Publicitat
Publicitat

Ahmed Boulahya, imam a Niça: "Els musulmans estem doblement colpejats per l'atemptat"

Fa quatre anys que dirigeix l'oració en una mesquita a l'oest de la ciutat i tem que l'atac alimenti la islamofòbia

Ahmed Boulahya, nascut al Marroc, fa quatre anys que és imam d'una mesquita a l'oest de Niça. Juntament amb altres companys de la comunitat musulmana de la ciutat, s'ha acostat aquest diumenge a l' Hospital Pasteur, on hi ha molts dels ferits de l'atemptat al passeig dels Anglesos, per donar suport i oferir oracions als familiars de les víctimes. "Tant si són musulmanes com si no", insisteix.

Com ha viscut la comunitat musulmana de Niça l'atemptat de dijous?

Com un gran gran problema. Els musulmans estem doblement colpejats per l'atemptat. D'una banda perquè molts familiars, veïns i amics nostres eren als focs artificials al passeig dels Anglesos quan hi va haver l'atac. Hi ha almenys vint víctimes que eren musulmanes. De l'altra, quan jo ara vaig pel carrer [s'assenyala la barba i el barret], n'hi ha que diuen: "Oh, és un terrorista!"

Es refereix a la reivindicació de l'Estat Islàmic.

Exacte. I cal deixar clar que l'islam no té res a veure amb terrorisme ni amb el que ha passat. Per això jo sempre parlo de Daeix i no d'Estat Islàmic. Ells [els jihadistes] no tenen res a veure amb l'islam. Són salvatges, són terroristes, són assassins.

Tem que aquesta situació generi islamofòbia?

Sempre hi ha hagut islamofòbia a França i sobretot en aquesta ciutat, on l'extrema dreta del Front Nacional té molta força. I potser ara encara n'hi ha més, tot i que de moment no ho hem notat. La majoria de gent aquí sap que aquest atemptat no té res a veure amb l'islam.

Niça és vista per les autoritats franceses com un viver de radicalització islàmica. ¿Té la mateixa percepció?

Hi ha hagut radicalització en el passat, però personalment no conec gaires casos actualment. Niça és molt gran i, al final, de radicalisme n'hi pot haver a tot arreu, a tot el país i inclús a Espanya.