GUERRA A SÍRIA
Internacional 22/12/2012

Al-Assad castiga la població civil amb bombes de dispersió

C.j. Chivers
3 min

THE NEW YORK TIMES / MAREA (SÍRIA)L'avió va arribar al capvespre des del sud-est, llançant les bombes d'una sola passada. En qüestió de segons, desenes de petites bombes van explotar sobre les cases i els carrerons d'aquesta petita població siriana. Després dels crits i d'un recompte desesperat de víctimes, els treballadors de l'hospital local van quantificar 4 morts i 23 ferits. Tots civils, segons el testimoni de metges i veïns.

Des que aquest últim any el conflicte ha escalat fins a una guerra civil oberta els sirians han estat castigats per moltes formes de violència i privacions. Però l'atac del dia 12 de l'exèrcit de Baixar al-Assad sobre el poble de Marea demostra un dels patrons irrefutables d'aquesta guerra: l'atac deliberat de les forces del règim contra civils, i en aquest cas, a més, utilitzant unes armes que fan impossible la precisió. Les víctimes dels atacs amb bombes de dispersió se senten l'objectiu d'una tàctica de càstig col·lectiu, una represàlia massiva contra la població que dóna suport als rebels.

Aquesta munició en qüestió -que data de l'era soviètica- la van dissenyar fa dècades enginyers del règim comunista per destruir formacions senceres de tancs i vehicles blindats al camp de batalla. Les bombes es llancen des de l'aire en uns dispensadors amb forma de raïm, en el descens es dispersen i, en tocar a terra, exploten gairebé a l'uníson en una àrea de centenars de metres.

La localitat de Marea està situada en una plana fèrtil, envoltada per quilòmetres de camps. En plena nit, o amb mal temps, és impossible no veure la munió densa de petites granges, negocis i cases que formen el poble. Dos periodistes del New York Times viatjaven cap a Marea quan hi va haver l'atac. Hi van arribar poc després que l'explosió hagués destrossat el veïnat. La sang s'acumulava pels carrers. També al costat del col·lector d'aigua, on va morir Nabhan al-Haji, de 18 anys.

Una altra víctima, Ahmad Najjar Assamil, conduïa la seva motocicleta quan una d'aquestes bombes li va caure al costat. Va quedar decapitat. A l'hospital s'amuntegaven els pacients, i encara n'hi havia més que els estaven traslladant per carretera cap a Turquia.

L'ús de bombes de dispersió està prohibit a la major part del món, però Síria -com els Estats Units- no ha firmat la convenció internacional contra aquest tipus d'armament.

A l'atac de Marea, com a mínim es van llançar tres bombes contenidor, cadascuna amb 42 bombes més a dins, gairebé més petites que una ampolla de litre però amb una càrrega altament explosiva, i que van caure de ple sobre barris i cases.

Ali Faruh mostrava el punt del mur exterior del seu pati on va impactar una de les bombes. El seu fill petit va rebre trossos de metralla. "Baixar al-Assad és un ase", s'exclamava Faruh, gairebé escopint amb disgust el nom del president.

Revenja pel suport als rebels

Un examen de la zona a plena llum del dia deixava ben clares les traces de l'atac amb bombes de dispersió, incloses municions sense explotar -del tipus PTAB-2.5 de fabricació soviètica-, i les restes de tres bombes contenidor. A tota la ciutat es podien veure els petits cràters que van deixar les càrregues. Algunes havien deixat uns forats profunds a l'asfalt, com si haguessin estat fets per un trepant.

Costa d'entendre, en principi, per què es va escollir Marea com a objectiu de l'atac, però molts dels habitants parlaven de venjança i deien que eren víctimes d'un càstig col·lectiu. A la ciutat hi viu Abdulkader al-Saleh, un prominent comandant rebel de la regió d'Alep. Al-Saleh, carismàtic i amb molts seguidors, és una figura pràcticament venerada a Marea, i molts dels seus conciutadans li reconeixen la seva capacitat estratègica al camp de batalla, el coratge i la sort. Aquest mes, només dies abans de l'atac amb bombes de dispersió, Al-Saleh va ser nomenat com un dels alts comandaments del reorganitzat Exèrcit Sirià Lliure.

"El règim ens odia", assegurava Iàsser al-Haji, un activista que va perdre el seu cosí en l'atac. Ningú discuteix que Marea ha estat reiteradament objectiu dels pitjors atacs del règim. Dijous, els residents d'aquesta àrea van denunciar que havien estat víctimes d'un nou bombardeig, aquest cop amb míssils -probablement Scud-. Les forces d'Al-Assad han anat augmentant la duresa dels atacs els últims mesos.

stats