Publicitat
Publicitat

SÍRIA

Al-Assad obre un nou front de guerra contra els kurds

La població d’Al-Hassakah pateix els bombardejos de l’aviació siriana

L’escalada de tensió en els últims dies a la ciutat kurdosiriana d’Al-Hassakah podria obrir un nou front en la guerra siriana. Els kurds, que fins ara havien esquivat la confrontació amb les tropes d’Al-Assad i s’havien centrat a combatre l’avenç de l’Estat Islàmic, s’han convertit en blanc de l’aviació siriana. Des de dimecres passat, els carrers de la població -dividida en zones kurdes i d’altres que estan sota control del règim- han sigut escenari de combats ferotges entre l’Asayix (les forces de seguretat kurdes) i milícies lleials a Al-Assad. La situació es va agreujar dijous, després que el règim bombardegés, per primera vegada, posicions kurdes als afores de la ciutat. Els Estats Units, que dóna suport als kurds en la seva guerra contra l’Estat Islàmic, va enviar, per la seva banda, els seus caces al nord-est de Síria, en un senyal d’advertència al règim sirià.

“Ja havíem deixat clar que els avions nord-americans defensarien les tropes sobre el terreny si eren amenaçades”, va declarar el portaveu del Pentàgon, el capità Jeff Davis. “Garantim la seva seguretat i aconsellem al règim sirià que no faci res que els posi en risc”, va advertir. Washington té sobre el terreny un grup d’assessors de les forces especials que donen suport a combatents kurds d’Al-Hassakah.

Les milícies kurdes han avançat aquest cap de setmana cap al sud de la ciutat, sota control governamental, on han pres gran part del barri d’Al-Zuhur. Després de diversos dies d’intensos enfrontaments entre les forces lleials al règim i els kurds, que es van saldar amb 40 morts entre civils i combatents, diumenge, per la mediació de Rússia, es va establir un alto el foc per evacuar els ferits i fer un intercanvi de presoners.

Però la ciutat va aparèixer ahir altre cop sota el foc d’artilleria i de projectils. Les Unitats Kurdes de Protecció Popular (YPG) van irrompre a l’alba al barri perifèric de Ghuwayran, i van atacar posicions de les forces lleials al règim. Els kurds van aconseguir alliberar la rotonda de Basel i la fleca del barri i els seus voltants. Els combats se centren ara a l’est del barri d’Al-Nashwa, a l’oest de Ghuwayran i a Al-Massaken.

La mediació russa no funciona

Les milícies kurdes “no acceptaran les condicions de la treva”, indica a l’ARA Can Mirzo, activista del Media Center d’Al-Hassakah, en una conversa via Skype. L’acord de tres punts, sota mediació de Moscou, exigeix el cessament total de les hostilitats, la transferència dels ferits i morts a la ciutat veïna de Qamixli i la devolució a Damasc de les parts que han ocupat les forces kurdosirianes.

“Les Asayish fa temps que reclamen al règim el desarmament de les seves milícies i que retiri del centre urbà les seves tropes. Si aquestes dues demandes no entren en les negociacions seguiran els combats”, adverteix l’activista. “Les YPG han envoltat els edificis governamentals del centre i han donat un ultimàtum als soldats que estan retinguts perquè es rendeixin i entreguin les armes”, adverteix l’activista.

L’exèrcit sirià, per la seva banda, ha acusat els milicians kurds “d’escalar les seves accions provocadores” per aconseguir el control de la població. “Els kurds van perpetrar atacs contra edificis governamentals, van robar petroli i van dur a terme segrestos per provocar caos i inestabilitat, cosa que va obligar les tropes sirianes a respondre”, va apuntar un comunicat militar.

Davant la nova onada de violència, milers d’habitants han sigut evacuats de la ciutat els últims dies. La majoria són dones i nens. “La nostra situació és de moment defensiva, però canviarà si el règim continua la seva escalada”, va dir a Reuters el portaveu de les YPG, Redur Xelil.

Per la seva banda, l’Observatori Sirià dels Drets Humans va dir que els civils havien aprofitat les treves en els combats per poder-se escapar de la ciutat.