Publicitat
Publicitat

Berlín exigeix a Atenes que "aclareixi" la seva posició respecte el referèndum

El ministre de finances alemany, Wolfgang Schäuble, deixa clar que la consulta grega "demana decidir sobre una cosa que ja no existeix", ja que l'oferta de les institucions es va fer en el marc d'un programa de rescat que ja ha vençut

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, ha insistit aquest dimecres que la postura grega davant la consulta és "confusa" i ha demanat a Atenes que "s'aclareixi". En declaracions després que el goven d' Alexis Tsipras hagi acceptat la pràctica totalitat de les propostes dels creditors europeus a canvi d'un nou rescat, Schäuble deixat clar que el referèndum grec demana decidir sobre "una cosa que ja no existeix", ja que l'oferta de les institucions a Atenes es va fer en el marc del segon programa de rescat, que ja ha vençut. "El referèndum grec demana decidir sobre una cosa que ja no existeix", ha dit en la presentació del projecte de pressupostos alemanys per al 2016.

Respecte el canvi de posició de Tsipras respecte l'oferta europea, Schäuble ha insistit que no té "cap sentit" negociar amb el govern hel·lè abans del referèndum convocat per al diumenge. "No hi ha cap base" per a aquesta negociació, ha dit. Davant les crítiques que reben Alemanya i les institucions creditores, el titular alemany de Finances ha assegurat que en la negociació ell sempre s'ha atingut a les regles nacionals, a les europees i als acords de l'Eurogrup. "Nosaltres vam mostrar una i altra vegada disposició a la flexibilitat però les coses han anat empitjorant contínuament des de gener. Grècia, a diferència de tots els altres països de l' eurozona, no ha millorat sinó empitjorat les seves xifres econòmiques", ha afegit.

"Quina confiança es pot tenir en un govern que participa divendres en una cimera que acaba amb la convicció que Grècia seguirà negociant amb les institucions i l'endemà les dóna per acabades?", ha conclòs Schäuble.