BROT RACISTA
Internacional 07/01/2015

Alemanya clama contra les manifestacions xenòfobes

Diferents personalitats germàniques critiquen el fenomen de Pegida

Isaac Lluch
3 min
La manifestació xenòfoba de Dresden convocada pel col·lectiu Pegida va aplegar dilluns passat 18.000 persones.

MunicLa comunitat internacional es fixa aquests últims dies en una zona de foscor a Alemanya. Per primer cop des de la Segona Guerra Mundial un moviment populista alemany es manifesta obertament contra els estrangers. La classe política i la societat civil germànica estan profundament preocupades pel nombre creixent de manifestacions xenòfobes al país i en les últimes hores s’han abocat a parar els peus als grups de manifestants integrats en el moviment anomenat Pegida (Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident).

Si en el discurs de Cap d’Any la cancellera democratacristiana (CDU), Angela Merkel, va fer una crida a no seguir els organitzadors de Pegida perquè “massa sovint tenen prejudicis, fredor i fins i tot odi al cor”, ahir dos ex caps de govern alemanys van alçar la veu contra els islamòfobs. En un missatge al Bild Zeitung, el diari de més tirada d’Europa, els excancellers socialdemòcrates Helmut Schmidt i Gerhard Schröder van aguditzar la crítica als seguidors de Pegida i van remarcar que Alemanya no pot repudiar ni refugiats ni sol·licitants d’asil. “Pegida apel·la a prejudicis simplistes, a l’odi a l’estranger i a la intolerància. Alemanya s’ha de mantenir oberta al món i tolerant”, va dir Schmidt, que va governar el país entre el 1974 i el 1982. Schröder, predecessor de Merkel a la cancelleria, va exigir un nou “alçament de les persones honrades” davant la xenofòbia.

Una cinquantena de polítics de pes i de personalitats de la cultura i l’esport alemanys es van unir a les pàgines del Bild per fer una crida a la diversitat i la tolerància del país. El ministre alemany d’Exteriors, el socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, va afirmar que Pegida no tan sols perjudica el seu país sinó que “projecta una mala imatge d’Alemanya a l’estranger”, i que per això és important deixar en evidència que “són una minoria cridanera”. “Qui juga amb pors difuses o fomenta la xenofòbia no és majoria”, va reblar el titular d’Economia, també de l’SPD, Sigmar Gabriel.

El ministre de Finances, el democratacristià Wolfgang Schäuble, va emfatitzar: “Alemanya necessita immigrants i, d’altra banda, hem de tenir cor amb els refugiats necessitats”, i el màxim responsable d’Interior, Thomas de Maizière, va aprofitar una entrevista a la CNN per calmar la premsa internacional. “No s’ha de sobrevalorar el fenomen de Pegida, que fins ara és regional. No ens hem de deixar dominar per ells ni deixar-nos marcar l’agenda política. A Alemanya ja hi ha qüestions crítiques sobre l’asil i sobre els desafiaments de l’islam, qüestions a les quals ha de respondre no Pegida sinó la política alemanya”.

El rol d’Alternativa per Alemanya

Qui no es desmarca de Pegida sinó que defensa els seus contactes amb aquest moviment és l’ascendent partit euroescèptic Alternativa per Alemanya (AfD). “Mantenir-hi converses és absolutament correcte. Si un parla amb un moviment ciutadà no significa tampoc que s’hi solidaritzi”, va mostrar-se ambigu el president de l’AfD, Bernd Lucke.

Les manifestacions organitzades per Pegida, que a l’octubre tot just aplegaven uns quants centenars convocats per Facebook, concentren ara milers de persones arreu d’Alemanya, sobretot a l’est. A Dresden, abans-d’ahir es van reunir un rècord de 18.000 persones simpatitzants de Pegida, els portaveus del qual acostumen a callar davant la “ Lügenpresse ” (premsa mentidera), terme que també utilitzaven els nazis. Les mencions a controls més durs d’immigració i al rebuig de refugiats són entre el vague ideari dels manifestants.

Més enllà de Dresden, Pegida no té cap suport ciutadà rellevant. Al contrari, compta amb una implacable oposició. A Colònia, per exemple, els 500 simpatitzants de Kögida, moviment islamòfob succedani de Pegida, van ser aturats dilluns per 5.000 contramanifestants i la catedral va apagar els llums perquè els antimusulmans no poguessin utilitzar la simbologia cristiana.

A Berlín 5.700 manifestants antiracistes van impedir que uns 450 participants dels anomenats Bärgida arribessin a la Porta de Brandenburg, que també es va quedar sense il·luminació. Les contramanifestacions a Hamburg, Stuttgart, Bonn, Munic i Münster també van eclipsar Pegida. Va ser un bon dia per a la lluita a favor de la diversitat i la tolerància. Però Alemanya sap que no hi ha cap motiu per abaixar la guàrdia davant els xenòfobs.

stats