Publicitat
Publicitat

DRETS CIVILS

Alemanya endureix les penes per agressió sexual i fixa el principi de “no és no”

Evitar més absolucions a violadors

El Bundestag o cambra baixa alemanya va aprovar ahir una reforma legal per definir la violació amb el principi de “no significa no”. La llei vigent fins ahir, sustentada en el Codi Penal alemany, requeria que la dona hagués oposat resistència física i s’hagués defensat perquè es considerés que hi havia hagut violació. No era suficient que la dona digués no. Aquest principi havia propiciat el 2014 l’absolució de violadors en almenys 107 casos, segons dades de l’associació alemanya de dones que gestiona els centres de crisi per violació que existeixen al país. La nova llei, en canvi, penalitza amb la presó qualsevol contacte sexual que es faci contra “la voluntat manifesta” de la víctima, expressada verbalment o d’alguna altra manera, com les llàgrimes. També fixa penes de presó de fins a cinc anys quan l’agressor hagi fet servir algun mitjà, com una droga, que hagi impedit a la víctima mostrar la seva voluntat.

Els parlamentaris alemanys van rebre l’aprovació aplaudint drets. “En el passat hi havia molts casos de violació en què els autors no podien ser castigats. El canvi de llei ajudarà a augmentar el nombre de víctimes que decideixen presentar càrrecs”, es va felicitar la ministra de la Dona, Manuela Schwesig. De fet, fins ara només un 10% de les violacions es denunciaven a Alemanya i, d’aquestes, només el 10% acabaven en condemna.

Canvis després dels atacs de Cap d’Any

Alhora la nova llei tipifica també com a delicte la violació en grup i preveu processar tots els membres del grup que hi hagin sigut presents encara que no hagin participat de forma directa en l’atac. Una previsió dissenyada pel govern alemany en resposta a les denúncies d’agressió sexual presentades durant la festa de Cap d’Any a Colònia, on diverses dones van ser assetjades per grups d’homes. També es considera delicte a partir d’ara els “tocaments” en contra de la voluntat de la víctima, és a dir, “quan una persona toca el cos amb intencionalitat sexual i l’assetja d’aquesta manera”. La reforma fa més fàcil també expulsar un immigrant del país quan ha sigut condemnat per agressió sexual.

L’aprovació de la llei va coincidir, de fet, amb un judici a un ciutadà algerià i un altre d’iraquià acusats d’agressió sexual la nit de Cap d’Any. Segons l’acusació, les dues víctimes van ser separades i envoltades per un grup d’homes que les van grapejar.