Publicitat
Publicitat

ALERTA DE SEGURETAT

Alemanya vol prohibir el burca per lluitar contra el terrorisme

Es reforçarà la policia i el mecanisme per expulsar els estrangers sospitosos

Després dels atemptats de finals de juliol a Würzburg i Ansbach, tots dos reivindicats per l’Estat Islàmic (EI), els ministres de l’Interior dels estats federals alemanys governats per la Unió Democratacristiana (CDU) -partit que presideix la cancellera Angela Merkel- volen endurir les lleis per incrementar la seguretat del país.

El debat polític està d’allò més encès arran del catàleg de mesures que té previst presentar avui el ministre federal de l’Interior, Thomas de Maizière, ja que les propostes van des d’ampliar el nombre d’efectius policials fins a prohibir el burca, passant per controls més severs a les finances de les mesquites i l’eliminació de la doble nacionalitat.

S’esperen friccions dins de la Gran Coalició a Berlín, ja que els socialdemòcrates de l’SPD van ser -durant la cancelleria de Gerhard Schröder- els impulsors de la reforma sobre la doble nacionalitat, que permet posseir un passaport alemany i estranger. Però els ministres de l’Interior regionals de la CDU/CSU argumenten que, tal com van els esdeveniments a Turquia, es poden intensificar els conflictes a Alemanya entre la comunitat turca. I conclouen que la doble nacionalitat és un obstacle per a la integració. “A qui es vulgui comprometre amb la política de governs estrangers li suggerim abandonar Alemanya”, expressa l’esborrany de l’anomenada Declaració de Berlín que De Maizière i els ministres de l’Interior dels estats federals governats per la CDU/CSU volen signar el pròxim dia 18.

A Alemanya hi viuen més de tres milions de turcs. Fer sospitosos els joves que a Alemanya tenen la doble nacionalitat de ser un perill per a la seguretat enverina l’ambient del país, entén l’SPD. “Qui ara posa sota sospita general els posseïdors de dos passaports comet un error gegant. Amb això es mina la lleialtat d’aquestes persones cap a l’estat alemany”, es va afanyar a apuntar el cap de la fracció socialdemòcrata al Bundestag (cambra baixa), Thomas Oppermann. “Una proposta així impulsa els turcoalemanys, que des de fa dècades viuen amb nosaltres, a llançar-se als braços d’Erdogan”, va advertir el polític de l’SPD. “Necessitem més integració i, per a la nostra seguretat, més policia”, va criticar també el vicepresident socialdemòcrata, Ralf Stegner.

Reforçar la presència policial és un aspecte en què sí que es poden posar d’acord l’SPD i la CDU/CSU. Els ministres d’Interior regionals de la Unió proposen augmentar el nombre de policies amb 15.000 efectius més d’aquí al 2020 i distribuir-los arreu del país més ben armats. També volen incrementar el personal de la policia i de les autoritats d’Estrangeria per expulsar de forma més ràpida i exitosa els estrangers que siguin considerats un perill per a la seguretat pública.

Altres propostes passen per augmentar la videovigilància en llocs públics, recórrer en situacions greus de terrorisme a l’exèrcit, construir un centre de defensa cibernètica lligat a l’Oficina Federal d’Investigació Criminal, usar l’emmagatzematge de dades a través dels serveis secrets i crear un comissariat a la UE que s’ocupi de la migració il·legal.

Prohibir el burca

A més a més, l’esborrany de la Declaració de Berlín preveu la prohibició del burca i un alleujament del deure dels metges de guardar secret professional. Segons avança el diari Bild Zeitung, un canvi en la llei pot fer possible que els metges en un futur informin a temps a les autoritats sobre activitats criminals que els seus pacients puguin estar planificant. Aquest punt va ser ràpidament qüestionat pel president del Col·legi de Metges alemany, Frank Ulrich Montgomery. “El secret professional serveix per a la protecció de l’esfera privada dels pacients i és emparat com a dret fonamental en la Constitució”, va recordar Montgomery.

Després dels últims atemptats a Alemanya, Merkel va anunciar “un determinant procediment de l’Estat contra els extremistes islamistes”. El paquet de mesures que vol impulsar De Maizière pot ser aprovat en aquesta mateixa legislatura.

Un detingut i batudes al Rin del Nord-Westfàlia

La policia alemanya va fer ahir batudes a l’estat del Rin del Nord-Westfàlia i va detenir preventivament un sospitós de terrorisme en un alberg que acull refugiats de la ciutat de Dinslaken. L’home està acusat de mantenir contacte amb un altre presumpte terrorista, identificat com Khaled H., que des de divendres està en arrest provisional a Renània-Palatinat, sota sospita d’haver combatut a la guerra de Síria.

Tant el detingut a Dinslaken com Khaled H. sembla que són membres d’una milícia islamista. Segons va comunicar des de Düsseldorf el ministre d’Interior del Rin del Nord-Westfàlia, Ralf Jäger, cap dels dos ha elaborat, però, un pla concret d’atemptat. La policia va actuar alhora en diverses ciutats del Rin del Nord-Westfàlia contra presumptes islamistes. Una de les batudes tenia com a objectiu un predicador que sembla que ha reclutat diversos joves per a la lluita armada a Síria i l’Iraq. El presumpte predicador, però, no va ser detingut.

Els escorcolls es van dur a terme per ordre d’un dels jutges del Tribunal Federal Suprem. Les autoritats estan ara estudiant el material probatori decomissat per intentar tenir més coneixement de les activitats de diversos extremistes que sembla que estan en el punt de mira de la policia.