Internacional 14/11/2016

Alemanya tindrà un president socialdemòcrata

Merkel cedeix perquè Steinmeier, ministre d’Exteriors, sigui al febrer el nou cap d’Estat

Isaac Lluch
3 min
Frank-Walter Steinmeier, el futur president alemany.

HamburgEl ministre alemany d’Exteriors, el socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, té via lliure per a convertir-se al febrer en el nou president del país. Després d’un llarg estira i arronsa en el debat sobre qui havia de ser el pròxim cap d’Estat de la República Federal, la coalició de govern de Berlín s’ha posat d’acord a validar un candidat conjunt per al càrrec. Aquest dimecres Steinmeier serà presentat com la persona de consens que rellevarà a l’actual president, Joachim Gauck, que aquesta primavera havia avançat que renunciaria a la reelecció per motius d’edat: té 76 anys.

Steinmeier és un dels polítics del SPD més valorats per l’electorat alemany i finalment ha rebut el suport també de la Unió Democratacristiana (CDU), que presideix Angela Merkel, i de la Unió Social Cristiana (CSU), els aliats bavaresos del partit de la cancellera. El ministre d’Exteriors pot comptar en la votació de l’Assemblea Federal del pròxim 12 de febrer amb un suport suficient en la primera volta, ja que en aquest òrgan conformat per tots els diputats del Bundestag (cambra baixa) i un nombre equivalent de representants dels Estats Federats, la CDU/CSU i SPD gaudeixen plegats de la majoria de vots.

El líder socialdemòcrata, vicencaceller i ministre d’Economia i Energia, Sigmar Gabriel, va expressar la seva satisfacció perquè Merkel i les seves files conservadores hagin acceptat, tot i les reticències inicials, la candidatura d’un Steinmeier “que s’ha guanyat des de fa anys una alta reputació”. “Gaudeix de la confiança dels ciutadans i aquesta confiança la necessitem especialment avui en dia. Steinmeier pot superar l’estupefacció d’aquests temps i assumir responsabilitat per a una convivència pacífica a Europa i el món”, va destacar Gabriel.

“És una decisió de sentit comú”, va reaccionar Merkel. La cancellera va intentar argumentar que l’acceptació de Steinmeier com a candidat presidencial estava per sobre de qualsevol tàctica de partit. Inicialment la CDU/CSU volia proposar un candidat propi com a relleu de Gauck, però un cop que el president del Bundestag, Norbert Lammert, va renunciar a aspirar-hi, els líders conservadors van assumir que difícilment podrien anunciar cap candidat igual o millor que l’actual ministre d’Exteriors.

Nova derrota per a Merkel

L’opinió crítica apunta que aquesta és una altra derrota per a Merkel, incapaç de trobar ningú al seu partit per optar a la presidència del país. La cancellera no té bona mà per escollir alts càrrecs. Horst Köhler i Christian Wulff, que van ser presidents per la gràcia de la líder alemanya, van fracassar en el càrrec. En canvi Gauck, reconegut com un bon cap d’Estat, va ser al seu dia una proposta del partit liberal (FDP).

Que aquest cop s’hagi imposat una opció socialdemòcrata parla alhora de la pèrdua de poder que pateix actualment la cancellera. La decisió de Merkel ha estat “una derrota” per a la Unió CDU/CSU, va apuntar el ministre de Finances Wolfgang Schauble. El parlamentari conservador Christian von Stetten va criticar alhora que s’hagi obert el camí cap a la presidència d’Alemanya a un Steinmeier que acaba de titllar al flamant president electe dels Estats Units, Donald Trump, com a “predicador d’odi”. “Un president federal que defineix així a un president d’un dels nostres països aliats més importants i que no el felicita per l’elecció és per a mi difícilment imaginable”, va remarcar Von Stetten.

Steinmeier ja va ser ministre d’Exteriors amb Merkel en la legislatura de 2005 i 2009 i després va punxar com a candidat socialdemòcrata a la cancelleria. És una incògnita qui el rellevarà ara com a cap de la diplomàcia alemanya, però s’apunta el nom de l’actual president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

stats