GUERRA A SÍRIA
Internacional 30/12/2012

Alep, conviure entre el fred i la destrucció

David Meseguer
3 min
Alep, conviure entre El fred i la destrucció

ALEP (SÍRIA)El Faruq torna cap a Alep de Turquia després de mantenir diferents reunions amb membres de l'oposició siriana i comprar accessoris electrònics per a ordinadors, càmeres de vídeo i telèfons del seu grup d'activistes.

"Estem duent a terme un projecte que s'anomena 1 milió de dòlars per a 100.000 mantes i tractem de reunir aquesta quantitat de diners entre els sirians que viuen a l'estranger", explica aquest jove estudiant d'arquitectura. El seu objectiu és repartir aquestes mantes entre la població civil d'un ciutat que afronta el primer hivern sota les bombes.

L'organització Save the Children ha alertat que més de 200.000 nens sirians refugiats als països veïns corren un gran perill a causa de les baixes temperatures que s'estan assolint a la regió. Fins ara, l'ACNUR ha registrat més de 525.00 refugiats sirians. I la xifra no para d'augmentar. Entre 2.000 i 3.000 civils creuen de mitjana la frontera cada dia i, en el pitjor dels escenaris, l'ONU es prepara per a una allau de dos milions de refugiats.

Un buit en l'ajuda humanitària

Mentre els refugiats poden rebre l'ajuda dels governs dels països d'acollida o d'ONGs com la Mitja Lluna Roja, els més de 2 milions de desplaçats a l'interior de Síria tenen molt complicat l'accés a aquest tipus de cooperació humanitària. "L'oposició política encara no està prou organitzada sobre el terreny i gran part dels seus fons els destina a armament per a l'Exèrcit Lliure de Síria (ELS)", comenta el Faruq -que és el nom en clau que aquest activista utilitza a la xarxa-. Sense organitzacions i amb una societat civil feta miques els activistes s'organitzen per suplir aquest buit.

El Faruq i mitja dotzena d'activistes més formen part del col·lectiu Halab News i la seva principal funció és enregistrar totes les manifestacions i els successos que tenen relació amb la revolució siriana a la ciutat d'Alep per després difondre-les a la xarxa. Al barri meridional de Bustan al-Qasr aquest col·lectiu de guerrillers del teclat hi té la seu, encara que per por a ser bombardejats pel règim sirià.

L'Ahmed, un altre membre del grup i també estudiant d'arquitectura, viu amb la seva família a la zona controlada per les tropes d'Al-Assad i, per tant, ha de creuar cada dia el front amb taxi. "Sóc com un agent doble. A l'Alep rebel sóc l'Ahmed l'activista, i on viuen els pares sóc un simple estudiant", bromeja. Totes les precaucions són poques i, abans d'emprendre cada viatge de retorn a la zona controlada pel règim, canvia les targetes de memòria del seu mòbil i neteja qualsevol rastre que el pugui incriminar.

"Abans érem més membres, però alguns van començar a col·laborar de manera directa amb els rebels i ens vam separar. Nosaltres estem a favor de la revolta però tractem d'actuar de manera independent", exposa l'Ouard. Com a conseqüència de la gran presència d'estudiants d'arquitectura al grup, un dels altres projectes que estan portant a terme és la documentació de la destrucció del patrimoni cultural d'Alep.

A conseqüència dels acarnissats combats, llocs emblemàtics i mil·lenaris declarats Patrimoni Mundial per la Unesco com el soc i la ciutadella han quedat seriosament danyats. "Documentem amb les nostres càmeres la destrucció dels llocs emblemàtics de la ciutat. L'objectiu és crear un arxiu d'imatges i informació en què s'indiqui la data de la destrucció i l'autoria del dany, tant si és del règim com de l'ELS", diu l'Ouard. Mentre el bany de sang no s'atura, la que va ser la capital econòmica de Síria afronta el seu primer hivern amb incertesa i tristor.

stats