GUERRA A SÍRIA
Internacional 30/07/2012

Alep resisteix, el règim amenaça

Kareem Fahim
3 min
COS A COS A LA CAPITAL ECONÒMICA DE SÍRIA
 Un soldat de l'Exèrcit Lliure Sirià passa pel davant del cos d'un membre dels xabiha, els milicians controlats pel règim d'Al-Assad, al districte d'Al-Sukkari, a Alep. Els rebels asseguren que estan resistint a l'ofensiva de les tropes governamentals al sud-oest de la capital econòmica del país.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTMentre la ciutat d'Alep i els seus voltants seguien immersos en combats violents entre el règim sirià i els rebels, ahir el ministre d'Exteriors del país va visitar l'Iran, des d'on va declarar la victòria del règim a la capital, Damasc.

Les últimes dues setmanes, les forces d'Al-Assad han lluitat com mai fins ara per mantenir el control de la capital del país i d'Alep, zones on els rebels van guanyar forces després que una explosió matés quatre alts oficials de seguretat del règim a principis de juliol. Les forces governamentals han pogut recuperar el control de la capital però els rebels encara controlen parts importants d'Alep i asseguren que estan contenint la insistent ofensiva que el règim va començar ahir al sud-oest de la ciutat.

"Avui us puc dir que Síria és més forta; en menys d'una setmana hem vençut a Damasc; si els rebels s'han concentrat a Alep us asseguro que els seus plans fracassaran", va sentenciar Al-Moallem. En una roda de premsa després de reunir-se amb el seu homòleg iranià, el ministre Al-Moallem va arremetre contra l'Aràbia Saudita, Qatar i Turquia, els va acusar de l'escalada de violència i va assegurar que el seu suport a grups armats a l'interior de Síria estava bloquejant el camí cap al "diàleg polític".

Els comentaris de Walid al-Moallem, un eco dels que fa Rússia, l'aliat més important de Síria, van reflectir les pressions que rep el règim d'Al-Assad mentre combat la insurgència armada en diversos fronts, sobretot a Alep, la capital econòmica i ciutat més gran del país. Al-Moallem va dir que combatents d'Egipte, l'Iraq, Líbia i Tunísia havien accedit a Síria a través de la frontera amb Turquia i va demanar al Líban que bloquegés la infiltració de "terroristes".

"La campanya contra Síria en l'escenari internacional no s'aturarà", va dir Al-Moallem. El ministre d'Exteriors va afegir que països com Qatar, l'Aràbia Saudita i Turquia estaven col·laborant amb Israel en un esforç per derrocar el govern de Damasc: "Israel és el cervell de tota aquesta crisi".

L'oposició demana armes

Les seves declaracions arribaven al mateix temps que l'exèrcit sirià utilitzava tancs i artilleria per atacar les fortaleses de l'oposició a Alep, continuant el seu bombardeig a una ciutat que durant dies s'ha preparat per a l'assalt. Activistes i ciutadans van informar que l'atac seguia centrat al barri de Salaheddin, al sud-oest de la ciutat.

Des de Dubai, el líder del Consell Nacional Sirià -el grup més nombrós de l'oposició siriana a l'exili-, Abdelbasset Sida, va fer una crida als països oposats al govern d'Al-Assad perquè proporcionessin armes pesants als rebels. "Estan lluitant amb armes primitives; volem armes que els permetin aturar tancs i avions", va reclamar.

Des de Moscou, i després d'haver demanat dissabte a Al-Assad fer el "primer moviment" per aturar l'acció militar, el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, va negar a l'agència Interfax els rumors que Rússia donaria asil a Al-Assad. "No hi ha cap acord, ni tan sols hi pensem", va dir. "És una provocació dels que volen donar-nos la culpa a nosaltres i a la Xina del que està passant a Síria, perquè suposadament estem bloquejant la situació; però només estem bloquejant una cosa: un intent de permetre a la gent donar suport a només una part d'un conflicte intern a través d'una resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides", va dir Lavrov.

El cap de la Lliga Àrab, Nabil el-Arabi, va dir ahir que la situació a Síria constitueix crims de guerra i que els responsables seran portats davant la justícia.

D'ençà que el Comitè Internacional de la Creu Roja va determinar fa dues setmanes que la situació a Síria havia esdevingut una guerra civil, el dret humanitari internacional s'aplica al país. A partir d'ara, els combatents estan subjectes a les convencions de Ginebra i poden ser acusats de crims de guerra. Amb aquest marc legal, els atacs indiscriminats contra civils i personal mèdic i la destrucció de serveis bàsics com la xarxa elèctrica i d'aigua poden ser perseguits com a crims de guerra.

Campament de refugiats a Aman

El govern de Jordània va inaugurar ahir el seu primer campament per acollir part dels 140.000 refugiats sirians que han arribat al país des de l'inici de la revolta. Situat a la zona fronterera de Zaatari, a 60 quilòmetres al nord-oest d'Aman, el camp està format per unes 2.010 tendes de campanya que podran acollir aproximadament 9.000 persones. El ministre de l'Interior jordà, Galeb Zoabi, va dir que l'obertura del camp ve precedida per l'escalada de la violència a Síria, i que per tant els refugiats podran quedar-s'hi fins que puguin tornar al seu país en condicions segures.

El ministre d'Exteriors, Nasser Yudeh, va estimar que entre uns mil i dos mil sirians arriben a Jordània cada dia i va destacar que les dificultats econòmiques que viu el país els han portat a demanar ajuda a l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per establir el campament.

stats