Publicitat
Publicitat

CRISI HUMANITÀRIA

Alerta de l’ONU: els refugiats sirians ja arriben als 4 milions

L’organització destaca, a més, que hi ha 7,6 milions de desplaçats dins del país

Després de quatre anys i mig de violència armada i més de 230.000 morts, les xifres del conflicte a Síria no conviden a l’optimisme. L’última dada en aquest sentit la va donar ahir l’ONU, que va avisar de l’existència de més de quatre milions de refugiats sirians des de l’inici de la guerra. Segons va afirmar l’alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Antonio Guterres, es tracta de la pitjor crisi de refugiats a la qual ha hagut de fer front l’organització en l’últim quart de segle.

“Aquest és el grup de població de refugiats d’un sol conflicte més nombrós en una generació. Requereixen suport del món, però en lloc d’això viuen en condicions penoses i enfonsant-se més i més en la pobresa”, va afegir Guterres, en un crit d’atenció a la comunitat internacional. Més enllà dels refugiats, 7,6 milions de sirians estan desplaçats dins de Síria, gran part d’ells en circumstàncies difícils o en llocs que són de difícil accés per a les organitzacions d’ajuda humanitària. Per això cada cop hi ha més persones afectades que decideixen emigrar cap a Europa, principalment a través de la ruta marítima entre Turquia i les illes gregues.

Als països europeus ja s’han registrat un total de 270.000 sirians que han demanat asil, però molts refugiats es queden a la regió. La majoria, de fet, són a Turquia, on n’hi ha 1,8 milions. Al Líban ja representen prop d’una quarta part dels habitants, mentre que a Jordània n’hi ha 630.000, a l’Iraq 250.000 i a Egipte 132.000, a més de 32.000 refugiats més repartits en altres punts del nord d’Àfrica.

Els “cadells del califat”

Coincidint amb la publicació de les noves xifres de refugiats sirians, ahir també es va conèixer una altra dada preocupant relacionada amb el mateix conflicte: el grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha reclutat més de 1.100 menors d’edat des de començaments d’aquest any a Síria. Uns nens que anomenen “cadells del califat”.

Així n’ha informat l’Observatori Sirià de Drets Humans, per subratllar que molts d’aquests menors són enviats a la batalla. De fet, l’ONG destaca que en els tres últims dies tres d’aquests “cadells del califat” han comès atemptats suïcides amb cotxes bomba en diverses zones del país. A més, des del dia 6 almenys nou menors d’edat han mort en combats contra les forces kurdes o pels bombardejos de la coalició internacional al país.

L’Observatori va recordar que l’Estat Islàmic involucra nens a la batalla des de principis d’any, després que les autoritats turques augmentessin les mesures de seguretat per evitar la infiltració de jihadistes estrangers a les zones frontereres entre Síria i Turquia. L’organització calcula que fins ara un total de 150 menors podrien haver perdut la vida a les files jihadistes.

Espanya torna a rebutjar la quota d’asil europea

Espanya i Àustria van impedir ahir que la Unió Europea tanqués l’esperat acord sobre les quotes de refugiats que cada soci està disposat a assumir. D’aquesta manera, la concreció del repartiment de 40.000 demandants d’asil que els líders comunitaris han acceptat repartir-se -per alleujar la pressió migratòria que suporten especialment Itàlia i Grècia- haurà d’esperar fins al consell extraordinari de ministres de l’Interior que se celebrarà a Brussel·les el 20 de juliol.

El ministre espanyol, Jorge Fernández Díaz, va assegurar ahir que Espanya no està en condicions encara d’aclarir quin nombre de refugiats està disposada a acceptar. Va deixar clar que Madrid rebutja la xifra proposada per la CE per a l’Estat -4.288 sol·licitants d’asil per als pròxims dos anys-, ja que considera que no es té en compte ni l’elevada taxa d’atur ni l’esforç d’acollida que el país ha fet anteriorment. Per contra, Fernández Díaz va assegurar que plantejarà una proposta concreta per a la quota espanyola a la pròxima reunió amb els seus homòlegs europeus.

Àustria, per la seva banda, es va negar a donar per tancat l’acord perquè encara no ha acabat els estudis relatius a la reestructuració del seu sistema d’acollida.