Internacional 07/08/2015

Ali Lmrabet aconsegueix renovar a Barcelona el passaport que el Marroc li havia negat

El periodista, que va estar més de 30 dies en vaga de fam, dóna per guanyada "la batalla" contra la censura del govern marroquí i avança que en tres mesos tornarà a obrir una revista satírica al país nord-africà

Marc Toro
2 min

BarcelonaEl periodista marroquí Ali Lmrabet ha aconseguit aquest divendres renovar a Barcelona el passaport i el DNI que el govern del Marroc li havia negat per evitar que exercís la seva professió. El país nord-africà ha accedit a renovar-li els seus documents d'identitat després que Lmrabet passés més d'un mes en vaga de fam davant la seu de les Nacions Unides a Ginebra. "La batalla ha estat guanyada i els serà molt difícil en els pròxims mesos o anys tornar a fer una cosa com aquesta", ha dit el periodista a la porta del consolat del Marroc a la capital catalana, on ha assegurat que en tres mesos tornarà a obrir una de les seves polèmiques revistes satíriques al Marroc.

Acompanyat del militant i històric opositor marroquí Ahmed Benani, Lmrabet ha obtingut al consolat el resguard tant del passaport com del DNI a l'espera de tenir els documents definitius. Tot i que el ministre de l'Interior del Marroc, Mohammad Hasad, li va assegurar que se li entregarien en tres dies, el personal del consolat ha rebutjat concretar-li cap data. Quan rebi els papers, Lmrabet tornarà al Marroc, i ja ha admès que "la pròxima etapa seran les impremtes". "Ningú voldrà imprimir la meva revista", ha lamentat, per afegir: "Les meves revistes es venen molt, no necessitem publicitat i no demanem subvencions a l'Estat. Quan fas això, tens un cert grau d'independència que molts no accepten".

El periodista ha aprofitat per denunciar que els bitllets d'avió de dos membres del comitè marroquí de suport que havien de viatjar amb ell des de Suïssa van ser anul·lats a l'últim moment sense cap tipus d'explicació. "Són maniobres. Quan l'Estat [marroquí] no rep una resposta adequada, inventa", s'ha queixat. Benani, de la seva banda, ha qualificat la situació per la que passa Lmrabet d'"humiliació", i ha insistit que darrera la imatge democràtica que el Marroc ven a l'estranger hi ha el "despotisme" i la censura d'aquells que "tenen idees contràries a la ideologia dominant".

El corcó del Marroc

Lmbret ha sigut un dels pocs periodistes marroquins que s’han atrevit a posar en qüestió les tres línies vermelles del regne: integritat territorial, monarquia i religió. En un país on el poder no es qüestiona i la major part de la premsa està controlada institucionalment, publicacions amb vinyetes satíriques que criticaven des dels polítics fins al pressupost de la casa reial o la corrupció, han estat tan exitoses al carrer com incòmodes per a l’establishment.

Fruit d’aquest malestar, Lmrabet va ser condemnat el 2003 a quatre anys de presó per “ultratge al rei”. Una pena que finalment no va arribar a l’any gràcies a la primera vaga de fam del periodista -que llavors va durar 50 dies- i a la pressió internacional perquè fos alliberat. Tan bon punt va ser indultat, el 7 de gener del 2004, ja va anunciar la seva intenció de fundar una altra revistan. En veure que ni la clausura dels seus mitjans ni la presó l’aturaven, el govern del Marroc es va agafar a unes declaracions de Lmrabet per prohibir-li exercir la seva professió. La inhabilitació, de 10 anys, va acabar l'abril passat, i llavors se li va negar el permís de residència amb el qual ha de renovar els seus documents d’identitat.

stats