Internacional 13/12/2013

Allau de preguntes (sense resposta) a Brussel·les sobre la independència

La portaveu de l'executiu europeu, Pia Ahrenkilde, s'ha negat a respondre cap qüestió sobre què passarà si un territori se separa d'un estat

Ara
2 min

Brussel·les"No tenim cap comentari a fer". Aquesta ha estat una vegada i una altra la resposta de la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde, aquest divendres quan li han preguntat a la roda de premsa diària sobre la creació d'un nou estat dins de la UE.

A preguntes primer de la premsa catalana, i més tard de la premsa internacional, la portaveu s'ha referit a la posició que sempre ha mantingut Brussel·les sobre aquesta qüestió, que és un "afer intern" dels estats i que la independència no seria "neutral" en termes del dret internacional.

Però els periodistes no n'han tingut prou i ha començat a evocar situacions com les del nord de l'illa de Xipre −actualment, depenent de Turquia− i què pot passar si un dia es reunifica el país o si els estats als quals s'independitzi un territori perdran vots a l'hora de prendre decisions a la UE.

Fins a Kosovo

Fins i tot s'ha evocat com és que Brussel·les es va mostrar favorable a la independència de Kosovo –fora de la UE– i es mostra tan prudent quan es tracta de territoris que formen part actualment de la UE, com ara Escòcia o Catalunya.

Cap de les preguntes no ha obtingut resposta, i la portaveu, amb ganes de tallar el debat, ha assegurat que no es podien barrejar les coses que no es poden barrejar i casos que no són comparables. "És ple de situacions diferents i no seria seriós barrejar-les", ha conclòs la portaveu.

La portaveu de Brussel·les ha recordat que només els governs centrals estan autoritzats a demanar un informe a la Comissió Europea sobre què passaria en cas d'independència d'un territori, i ha assegurat que fins a dia d'avui cap no ho ha fet.

stats