Publicitat
Publicitat

Almenys 43 morts en un enfrontament entre delinqüents i policies a l'oest de Mèxic

Els morts són 41 sicaris d'una banda criminal i 2 agents de la policia

Almenys 43 persones han mort aquest divendres en un enfrontament entre un grup criminal i policies federals al municipi de Tanhuato, a l'estat mexicà de Michoacán. Segons diverses forts tots els morts serien homes joves. 41 de les víctimes són sicaris i 2 són agents de la policia. A més hi hauria, com a mínim, un membre de la Policia Federal ferit.

Els cossos han quedat escampats als voltants d'un ranxo en un camí de terra a tres quilòmetres de la cabina de peatge de l'autopista d'Occident Mèxic-Morelia-Guadalajara. Tres persones han estat detingudes després del xoc armat.

El governador de Michoacán, Salvador Jara, i membres de la Secretaria de Governació (Interior) s'han negat a donar un balanç oficial de les víctimes de l'enfrontament i han assenyalat que en les pròximes hores informaran els fets. Jara s'ha limitat a dir que l'enfrontament hauria començat quan les forces federals intentaven aturar una camioneta sospitosa. Els sicaris tenien en el seu poder 42 armes llargues, un llançacoets, un fusell barret d'alta potència, una arma curta, dues camionetes, sis vehicles calcinats.

Altres fonts, però, indiquen que l'enfrontament ha tingut lloc quan forces especials de la Policia Federal es disposaven a complir les ordres d'arrest contra els líders de la banda criminal dirigida per la família Guerrero Martínez. Adrián Alonso Guerrero Covarrubias i Heraclio Guerrero Martínez, líders de Los Guerrero, estan acusats de ser els autors intel·lectuals de l'assassinat el 14 de maig d'Enrique Hernández Salcedo, candidat a l'alcaldia de Yurécuaro pel Moviment de Regeneració Nacional (Bruna).

La banda, que es dedica al tràfic de drogues, extorsions i segrestos, controla els municipis de Tanhuato, Yurécuaro, Ecuandureo i Vista Bella, en els límits amb els estats de Jalisco i Guanajuato. A Los Guerrero, que operen des de fa 35 anys en aquesta regió, també se'ls atribueix l'homicidi el 2014 de l'aleshores alcalde de Tanhuato, Gustavo Garibay García, un crim pel qual va ser detingut durant tres mesos Hernández Salcedo, fins que un jutge el va alliberar per falta de proves.