Internacional 09/04/2018

Nou atac químic mortal a Síria

Trump adverteix Assad i els seus aliats que pagaran "un preu molt alt" per la nova tragèdia humanitària

Ethel Bonet
3 min
Nens atesos en un hospital de Guta després de l'atac químic del 8 d'abirl de 2018.

BeirutDotzenes de morts i centenars de ferits són el resultat de l'últim fracàs d'un alto el foc a la castigada Guta Oriental, als afores de Damasc. Segons els activistes i metges consultats per l'ARA, les víctimes, la majoria dones i nens, van morir per un presumpte bombardeig amb barrils bomba que contenien gas clor, a la ciutat de Duma, encara en poder de l'opositor Exèrcit de l'Islam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem comptabilitzat de moment més de 55 morts per asfixia. Encara queden cossos atrapats sota les runes i el nombre podria augmentar", explica a l'ARA Mohamed Adam Difaa, voluntari de Defensa Civil de Síria, també coneguda com a Cascos Blancs. "Tots els afectats presentaven símptomes d'ansietat i acne, mentre que altres tenien conjuntivitis i miosi", va detallar el paramèdic dels Cascos Blancs.

En un comunicat conjunt, l'ONG Societat Mèdica Síria Americana (SAMS) i la Defensa Civil de Síria han informat que 42 persones van ser trobades sense vida a casa seva o als refugis on s'amagaven dels bombardejos del règim sirià, amb suport de Rússia, sobre Duma. Altres fonts, com la unió d'Organitzacions d'Assistència Mèdica, pujaven la xifra a 70 morts. Els ferits tenien símptomes "d'asfíxia, pulsacions cardíaques lentes i cremades a la còrnia, i alguns escopien espuma per la boca", segons els Cascos Blancs.

Almenys 70 morts en un atac químic a Guta Oriental

Segons els Cascos Blancs, poc després de l'atac, que va passar a les 19.45 d'aquest dissabte (hora local), van tenir lloc nous bombardejos amb barrils explosius al voltant de l'hospital que estava rebent els ferits, cosa que dificultava l'arribada de les ambulàncies.

El mateix president dels EUA, Donald Trump, va condemnar el nou atac químic sobre població civil siriana i va advertir el règim sirià de Baixar al-Assad i els seus aliats, a qui atribueixen l'atac, que en pagarien "un preu molt alt".

"Molts morts, inclosos nens i dones, en un atac químic sense sentit a Síria. L'àrea d'atrocitats està bloquejada i envoltada per l'exèrcit sirià, i és totalment inaccessible per al món exterior. El president Putin, Rússia i l'Iran són responsables de donar suport a l'animal d'Assad. En pagarà un preu molt alt", va dir a Twitter.

En una tercera piulada encara va afegir que "si Obama hagués creuat la seva línia vermella a la sorra, el desastre sirià s'hauria acabat fa temps i Assad seria història".

Per la seva banda, l'activista Bilal Abu Salah va explicar a ARA que hi havia hagut dos atacs a Duma aquest dissabte a la tarda en què es van utilitzar "agents químics". El primer va ser a les 16.00 (hora local) i van resultar ferits 15 civils. El segon va ser cap a les 19.30 (hora local) a prop de la plaça Al-Shuhada a la zona de Numan, on van morir "almenys 55 persones i en van resultar ferides 860", segons Abu Salah.

No obstant això, l'Observatori Sirià de Drets Humans no va confirmar l'atac químic a Duma, encara que sí que parla de 42 morts i 500 ferits. En un comunicat en àrab, al qual va tenir accés l'ARA, aquesta ONG deia ahir que el nombre de ferits supera el mig miler i entre ells "n'hi ha més de 70 que han presentat símptomes d'asfíxia com a resultat de la destrucció dels soterranis d'habitatges després dels intensos bombardejos d'aquest dissabte".

Els atacs d'aquest cap de setmana tenen lloc després que divendres una facció de l'Exèrcit de l'Islam trenqués la treva, establerta des del 25 de març, amb el llançament de coets contra el corredor humanitari pel qual van ser evacuats civils i combatents amb armes lleugeres.

Fins ara, s'han evacuat unes 4.500 persones. El 6 d'abril, Damasc i Moscou van reprendre els bombardejos a Duma, on s'han dut a terme 350 atacs aeris russos i els helicòpters del règim han llançat més de 120 bombes de barril, segons la Xarxa Siriana de Drets Humans. Uns 180.000 civils continuen atrapats a la ciutat de Duma en refugis i soterranis per por dels bombardejos, mentre s'agreuja la situació humanitària.

Després de l'atac químic, que tant el règim sirià com Rússia neguen categòricament, el grup islamista rebel ha acceptat un nou acord de cessament d'hostilitats, segons l'agència oficial Sana.

Des dels 1.400 morts del 2013, Síria ha patit més de 25 atacs químics

L'horror de Guta

El 21 d'agost del 2013, l'atac químic més important de la guerra de Síria va commocionar el món: 1.400 morts, centenars d'ells nens. Va ser precisament a Guta, el mateix suburbi de Damasc i feu rebel que aquest dissabte va tornar a ser colpejat. Obama va advertir que Al-Assad havia traspassat una "línia vermella", però finalment no va intervenir militarment perquè el règim, amb mediació de Rússia, es va comprometre a entregar el seu arsenal químic.

La llista de l'ONU

Les promeses d'Al-Assad, però, van quedar en paper mullat. Una investigació de l'ONU publicada el setembre del 2017 ja va comptar 24 atacs químics des del 2013, incloent-n'hi dos de previs al de 21 d'agost a Guta. La llista, que no era exhaustiva, atribuïa 19 dels atacs al govern sirià de Baixar Al-Assad i en sis casos deia que no se n'havia pogut provar el responsable. En tots ells es va utilitzar gas clor o gas sarín, prohibits internacionalment.

Nefast aniversari d'Idlib

L'últim atac químic de Guta arriba quan just s'acabava de complir un any de l'atac devastador amb gas sarín del 4 d'abril del 2017, que va deixar aproximadament 100 morts a Jan Xeijun, a la província d'Idlib, també sota control rebel. Com en la majoria de casos, vehicles aeris van deixar anar gas sarín sobre habitatges civils. La investigació independent encarregada per l'ONU sobre aquells fets va responsabilitzar el règim de Baixar Al-Assad.

stats