Internacional 03/06/2015

Amnistia Internacional culpa l'exèrcit nigerià de matar 8.000 civils en la lluita contra Boko Haram

L'ONG documenta tortures i assassinats contra detinguts acusats sense proves

Marta Rodríguez
3 min

BarcelonaUn lloc equivocat en un moment inoportú va convertir la vida de Saleh Jega en un suplici. Aquest nigerià de 25 anys va passar 15 mesos detingut en unes condicions infrahumanes, acusat de pertànyer a Boko Haram, arran d'una operació a Maiduguri contra el grup islamista. Com Jega, Amnistia Internacional estima que des del 2009, l'exèrcit nigerià ha detingut com a mínim 20.000 joves i nens -alguns de tan sols nou anys- sense cap prova ni amb les garanties suficients, fins al punt que gairebé cap "ha comparegut davant d'un tribunal". Però el pitjor és que aquests arrestos arbitraris han deixat 8.000 morts, gairebé la meitat dels que ha provocat la violència sectària de Boko Haram durant el mateix període.

Davant d'aquestes xifres, l'ONG de defensa dels drets humans reclama que s'investigui els assassinats, titllats de crims de guerra i possibles crims de lesa humanitat i assenyala directament els escalafons més alts de l'exèrcit nigerià, inclosos el cap de l'Estat Major i el cap de l'Estat Major de Defensa, ja que eren informats regularment sobre les operacions que es feien al nord-est del gran país africà.

Amnistia Internacional ha presentat avui a la capital econòmica de Nigèria, a Lagos, un informe en què ha treballat durant anys recollint els testimonis i documentant els casos de tortura. A 'Sang a les mans", els investigadors afirmen que en nom de la lluita contra el jihadisme de Boko Haram s'han perpetrat execucions extrajudicials, detencions arbitràries que han afectat fins i tot a nens. Són "operacions de neteja", que els militars han practicat habitualment després dels atacs de la milícia, que fa uns mesos va decidir sotmetre's a obediència de l'Estat Islàmic.

El cas més greu que documenta l'organització va tenir lloc el 14 de març del passat any, quan l'exèrcit va matar més de 640 detinguts que havien fugit de la caserna de Giwa després d'un atac dels terroristes. En aquest edifici, Saleh Jega va estar reclòs durant els mesos que va quedar detingut. El jove ha relatat als investigadors que les cel·les eren tan petites que fins i tot havia d'esperar torn per seure-hi i que els àpats consistien tan sols en un grapat d'arròs un cop al dia. L'aigua era un luxe per als arrestats.

La fam i la set van ser l'assot dels represaliats, denuncia l'ONG. Dels 19 homes que van ser detinguts amb Jega, tan sols en van sobreviure quatre. Les condicions eren tan crítiques que els detinguts sovint s'havien de confirmar a beure la pròpia orina, tot i que, com reconeix un dels testimonis. "hi havia cops que ni tan sols se'n podia aconseguir".

"Els soldats van al lloc més proper i maten a tots els joves. La gent a la qual maten moltes vegades és innocent i no està armada", admet un alt comandament de l'exèrcit a AI. Fonts militars asseguren que els centres de detenció no reben diners suficients per comprar menjar, de manera que a molts dels detinguts, per exemple els de la caserna de Giwa, se'ls deixava "morir de fam deliberadament".

"Centenars de detinguts han mort sota custòdia, per trets (de soldats) o per asfíxia", afirma un oficial a AI. Les tortures també eren comuns. "Es penjaven [als detinguts] de pals damunt fogueres, els llançaven a pous profunds o els interrogaven utilitzant porres elèctriques", explica un testimoni.

Amb l'informe a la mà, Amnistia Internacional afirma que el recent canvi de govern és una bona oportunitat per passar pàgina d'aquestes pràctiques i per això reclama al president, Muhammadu Buhari, que "posi fi a la cultura de la impunitat que ha assolat Nigèria" i encarregui també "urgentment una investigació immediata i imparcial sobre els crims exposats en l'informe".

Buhari, que va jurar el càrrec divendres, va guanyar amb comoditat en les eleccions del passat 28 de març, que es van celebrar amb sis setmanes de retard per la decisió de l'anterior president, Goodluck Jonathan, per prioritzar la lluita contra el grup islamista Boko Haram. En el seu discurs de possessió, el nou mandatari va prometre mà dura contra els islamistes.

stats