Publicitat
Publicitat

Amnistia denuncia que el règim sirià comet crims contra la humanitat a Alep

Un nou informe de l'ONG denuncia els efectes devastadors dels bombadejos amb barrils explosius

Els atacs del règim de Baixar al-Assad contra la ciutat siriana d'Alep constitueixen crims contra la Humanitat, segons l'informe que publica aquest dimarts Amnistia Internacional, sota el títol ' Mort per tot arreu: crims de guerra i abusos als drets humans a Alep'  el document detalla abusos comesos diàriament per les tropes de Baixar al-Assad i grups opositors a ciutat més gran de Síria.

L'informe descriu una ciutat devastada pels bombardejos amb barrils de dinamita: una mortífera i barata arma de destrucció massiva que els helicòpters del règim llancen sobre barris populars. Es tracta de recipients de llauna (barrils, bombones, dipòsits) plens d'explosius i qualsevol cosa que pugui fer les funcions de metralla "que les forces governamentals han llançat contra escoles, hospitals, mesquites i mercats plens de gent", denuncia AI.

AI calcula que l'any passat van morir més de tres mil civils a Alep a causa dels barrils explosius, i que des de 2012 en el conjunt de Síria ja se superen les 11.000 víctimes. El mes passat els activistes van registrar almenys 85 atacs amb barrils bomba a la ciutat que van matar almenys 110 civils. Baixar Al-Assad ha negat categòricament l'ús d'aquest armament en diverses entrevistes amb mitjans interacionals.

Un vídeo de la BBC mostra en 30 segons els bombardejos amb barrils de dinamita i els seus efectes.

"Tota mena d'atrocitats, i particularment els sistemàtics i implacables bombardejos aeris de barris civils per les forces del règim fan la vida dels civils a Alep cada dia més insuportable. Aquests reprovables i continus atacs contra zones residencials apunten a una política deliberada i sistemàtica d'atacar civils en actes que constitueixen crims de guerra i crims contra la Humanitat", denuncia Philip Luther, director del programa  de Pròxim Orient i Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional. "Atacant civils deliberadament i sense pietat el govern sirià sembla que ha adoptat una cruel política de càstig col·lectiu contra la població civil d'Alep".

Escenes d'horror

Supervivents de vuit atacs amb barrils que aporten el seu testimoni a l'informe expliquen escenaris dantescs: "vaig veure criatures decapitades, trossos de cossos per tot arreu: era com jo m'imaginava l'infern", diu un treballador d'una fàbrica sobre els efectes d'un atac al barri d'al-Fardous, el 2014. Un cirurgià reconeix que mai havia vist ferides com les que causen aquestes explosions: "els barrils són les armes més horribles i destructives, tenim multi-traumes, amputacions, intestins fora del cos... és massa horrible".

Els barrils de dinamita del règim sirià no respecten ni tan sols la distribució d'ajuda humanitària. Unes 150 persones que feien cua en un mercat del barri de Sukkari el juny de 2014 van ser bombardejades mentre esperaven torn per rebre un lot d'aliments d'una ONG. Un testimoni parla de "pur horror": "l'home que tenia la botiga de gelats, el que feia els entrepans, el de la botiga de joguines... tots eren morts".

Les escoles i els precaris hospitals de la ciutat s'han hagut de traslladar a subterranis per protegir-se d'aquests atacs.  "No podem veure el sol, respirar aire fresc, no podem sortir al carrer perquè sempre hi ha avions i helicòpters al cel", diu un metge a l'informe. "Sempre estem nerviosos, preocupats, sempre mirant al cel", ha declarat un mestre a AI.

Un veí descriu Alep com a "cercle de l'infern": "els carrers estan plens de sang, la gent que ha estat assassinada no són combatents".

La "indiferència despietada" de la comunitat internacional

Fa més d'un any que l'ONU va aprovar una resolució que demanava específicament aturar els atacs amb barrils bomba a Síria, sota l'amenaça d'adoptar mesures. "Avui la comunitat internacional ha girat l'esquena als civils d'Alep en una mostra despietada d'indiferència davant d'una tragèdia humana cada cop més greu", alerta Luther.

L'informe també documenta tres atacs amb míssils per les forces governamentals contra civils, incloa l'escola d'Ain Jaut, l'abril de 2014, on se celebrava una mostra d'art infantil. "Vaig veure coses que no puc descriure. Hi havia trossos de criatures, sang per tot arreu. Els cossos estaven fets miques", explica un professor de geografia que va ser testimoni de l'atac.

AI denuncia també crims de guerra per part de grups opositors armats, que han fet servir armes imprecises com foc de morter i coets casolans, que van matar uns 600 civils el 2013. Els veïns diuen que sovint els atacs opositors són "totalment aleatoris: et poden ferir en qualsevol lloc i en qualsevol moment", diu un veí d'al-Jamaliya. També s'han documentat casos d'abusos i tortures tant per les forces governamentals com per l'oposició.

Amnistia reclama també el lliure accés de l'ajuda humanitària a la població que ho necessita.