Internacional 13/07/2016

Amnistia denuncia l'augment de desaparicions forçoses i tortures a Egipte des del 2015

Un informe de l'ONG revela que entre tres i quatre persones són detingudes cada dia per part del govern nord-africà amb l'objectiu d'"intimidar els oponents i acabar amb la dissidència pacífica"

Ricard G. Samaranch
2 min

TunisLes proves que l'Egipte del mariscal Abdelfattah al-Sissi s'ha convertit en un autèntic règim del terror es van acumulant davant la vista de l'opinió pública occidental. Amnistia Internacional, l'organització dedicada a defensar els drets humans arreu del món, ha presentat aquest dimecres un informe que denuncia l'ús sistemàtic de les desaparicions forçades de dissidents polítics per part del govern egipci com a eina per reprimir qualsevol desafiament a la seva autoritat. El document, titulat 'Oficialment no existeixes: desaparicions i tortures en nom de la lluita antiterrorista', recull 17 casos de desaparicions forçades, acompanyades sempre de tortures, si bé estima que cada dia se'n produeixen tres o quatre a tot el país.

“La desaparició forçada s'ha convertit en un instrument clau de la política de l'estat a Egipte. Qualsevol persona que s'atreveixi a alçar la veu corre perill, i la lluita antiterrorista s'utilitza com a excusa pe segrestar, interrogar i torturar les persones que qüestionen les autoritats”, explica Philip Luter, responsable de l'organització humanitària per al món àrab. Els perfils de les víctimes res tenen a veure amb les acusacions de terrorisme, ja que són estudiants, activistes o joves que es manifestaven pacíficament contra el govern. Segons Amnistia, les abduccions s'han multiplicat des de principis de 2015, amb el nomenament de Magdy Abdelgafar, un alt càrrec policial durant l'era del dictador Hosni Mubarak.

Membres d'Amnisita denuncien les tortures a Egipte, en un acte al centre de Roma.

Habitualment, aquestes persones són arrestades per membres de la temuda Agència de Seguretat Nacional sense cap mena d'ordre judicial d'arrest, i són conduïdes a presons secretes on són torturades durant diversos dies per extreure'ls confessions d'autoinculpació. Les famílies no són mai informades del lloc de detenció de l'acusat, que acostuma a reaparéixer a la llum pública en una sessió judicial en un termini de temps que varia entre diversos dies i fins a set mesos. Per la seva banda, el govern egipci nega categòricament l'existència de tortures sistemàtiques a les seves presons, i assegura que els casos de desaparicions forçades són puntuals.

Un dels fets més escandalosos que revela l'informe és l'existència de víctimes menors de d'edat, a qui no s'estalvien el turment. Aquest és el cas de Mazen Mohamd Abdal·là, de només 14 anys quan fou arrestat el mes de setembre passat acusat d'haver participat en manifestacions prohibides. Entre altres maltractes, va ser violat repetidament amb un pal de fusta. A Aser Mohamed, un altre noi de 14 anys, el propi fiscal li va advertir que tornaria a patir descàrregues elèctriques si es retractava de la seva confessió.

Precisament, el document d'Amnistia denuncia també la connivència de les autoritats judicials i dels metges de les presons amb aquest sistema d'abusos sistemàtics, ja que menteixen en els seus informes per tal d'amargar les traces de tortures i d'il·legalitats. Per exemple, és habitual que falsifiquin la data d'arrest dels acusats. A més, les investigacions a partir de les al·legacions de tortures són pràcticament inexistents. Davant d'aquest panorama, Amnistia insta al govern espanyol a suspendre la venda d'armes a Egipte, que entre 2003 i 2015 va superar els 450 milions d'euros.

stats