Publicitat
Publicitat

Amnistia denuncia tortures i execucions extrajudicials a ciutats de Síria controlades per l'oposició

Diversos grups que combaten Al-Assad fan servir les mateixes tècniques brutals contra la població que fa servir el règim

Si fa cinc mesos l' ONU denunciava les tortures inhumanes que el règim de Baixar Al-Assad a Síria practicava a les seves presons, avui Amnistia Internacional emet un informe que assegura a les zones controlades per l'oposició els grups rebels fan servir les mateixes tècniques de tortura contra la població civil, així com execucions extrajudicials, segrestos i altres actuacions que suposen greus violacions de les lleis internacionals sobre drets humans.

L'ONG ha realitzat una investigació sobre diversos casos que han tingut lloc a Alep i Idlib, dues localitats en mans de l' oposició, entre 2012 i 2016. "Havia llegit sobre les tècniques de tortura de les forces de seguretat del govern. Pensava que estava fora de perill perquè vivia en una zona controlada per l'oposició. Estava equivocat. Vaig ser sotmès a les mateixes tècniques de tortura però a mans del Front Al Nusra", explica un dels testimonis a Amnistia.

L'estudi ha constat abusos comesos per cinc grups opositors al règim sirià: el Front al-Shamia, el Moviment Nour al-Dine Zinki, la Divisió 16 –tots tres a Alep–, el Front Al-Nusra –la filial siriana d'Al-Qaida– i el Moviment Islàmic Ahrar al-Sham, tots dos a Idlib.

Entre les víctimes que han patit les tortures d'aquests grups hi ha activistes dels drets humans i treballadors humanitaris de la zona "que havien criticat les actuacions d'aquests grups armats", a més de "membres de minories segrestats només per raó de la seva religió o etnicitat". "També individus, nens inclosos, acusats de simpatitzar o de proveir informació al govern sirià o a l'Estat Islàmic", diu l'informe.

Els mètodes descrits pels supervivents són inquietantment similars a alguns dels que utilitza el govern de Síria, "com penjar el detingut pels canells en un ganxo del sostre i deixar-lo així durant hores, o forçar algú a ficar-se dins un pneumàtic amb les mans lligades a l'esquena i llavors colpejar-lo", explica Amnistia.