REVOLTA CONTRA BAIXAR AL-ASSAD
Internacional 03/08/2012

Annan tira la tovallola a Síria

Rick Gladstone
3 min
ESCENARI DE GUERRA Alep, la ciutat més gran de Síria i la seva capital econòmica, s'ha convertit en el centre de la guerra sense treva  del règim sirià contra l'oposició. Aquesta dona camina amb el seu fill entre la runa d'uns edificis destruïts  pels bombardejos de l'artilleria lleial al president Baixar al-Assad.

THE NEW YORK TIMESFrustrat per un conflicte que sembla que no tingui sortida, Kofi Annan, enviat especial de les Nacions Unides i la Lliga Àrab per a Síria, va anunciar ahir la seva dimissió. La decisió obre nous dubtes sobre la possibilitat d'una solució diplomàtica a la crisi siriana.

Annan va lamentar no poder fer la feina i va atribuir la seva renúncia a la intransigència del règim sirià, la radicalització dels rebels i el fracàs d'un Consell de Seguretat dividit per aglutinar forces darrere les seves decisions.

Ban Ki-moon, secretari general de les Nacions Unides, va recordar que el mandat d'Annan expirava el 31 d'agost i que es buscarà un substitut a partir d'aleshores.

"He acceptat aquesta tasca, que alguns van anomenar missió impossible , perquè jo creia que era un deure sagrat fer tot el que estava al meu abast per ajudar el poble sirià a trobar una solució pacífica a aquest conflicte sagnant", va dir Annan a Ginebra. Però "sense una pressió internacional seriosa, clara i unida, incloses les potències de la regió, era impossible que jo, ni ningú, pogués obligar el règim sirià, en primer lloc, i també l'oposició a prendre les mesures necessàries per començar un procés polític", va apuntar. Annan va ser especialment crític amb la "desunió" de les potències mundial del Consell de Seguretat enfront de la crisi. Rússia i la Xina s'han oposat a qualsevol mesura que pogués donar peu a una intervenció militar a Síria.

Kofi Annan, de 74 anys, Nobel de la pau i ex secretari general de les Nacions Unides, va negociar un pla de pau de sis punts que recollia la retirada de les tropes governamentals de les ciutats i que els rebels deposessin les armes. També preveia obrir un procés de transició política des de dins, que, almenys en teoria, hauria suposat la substitució del president sirià, Baixar al-Assad. El règim s'havia compromès el 27 de març amb la proposta de pau, però mai la va posar en pràctica, cosa que va portar l'oposició a no deposar les armes. Segons les forces contràries al règim, el nombre de víctimes del conflicte s'eleva ja a més de 19.000.

Damasc i el seu principat aliat, Rússia, van lamentar la decisió d'Annan. Els governs de la Gran Bretanya i els Estats Units hi van veure la constatació del fracàs del projecte de mediació per arribar a una transició pactada.

La renúncia d'Annan arriba el dia abans que l'Assemblea General de l'ONU voti una resolució presentada per diversos països àrabs instant el règim sirià a complir el compromís amb el seu pla de pau. La resolució de l'Assemblea no és vinculant i es veu com un gest simbòlic per a aïllar Baixar i els seus aliats.

La CIA amb els rebels

La via diplomàtica no és l'única que han explorat les grans potències. La cadena nord-americana CNN va informar ahir que el president Barack Obama va firmar fa dos mesos una ordre que autoritza operacions encobertes de la CIA i altres agències per donar suport als rebels sirians en la seva lluita per acabar amb el règim. Les autoritats no van desmentir la informació, però tampoc no van donar detalls sobre l'abast d'aquestes operacions.

D'altra banda, el departament d'Estat nord-americà va reconèixer ahir que Washington disposa d'un fons de 25 milions de dòlars per donar suport als rebels amb material "no letal", com equips de comunicació codificats i altres formes d'assistència "no armamentística". La Casa Blanca va aprovar ahir destinar 10 milions d'euros addicionals a l'ajuda humanitària.

Sobre el terreny, els enfrontaments a Alep es van intensificar. Els rebels van poder aconseguir un tanc del govern i van bombardejar una base militar al nord de la ciutat. A Damasc l'exèrcit i les milícies van assassinar almenys 35 persones en una nova massacre denunciada per l'oposició.

stats