Internacional 30/08/2016

El portuguès Antonio Guterres, favorit per succeir Ban Ki-moon al capdavant de l'ONU

L'ex alt comissionat de l'ONU per als refugiats encapçala les votacions al Consell de Seguretat i arracona la idea que el proper secretari general sigui una dona

Sònia Sánchez
2 min
Antonio Guterres.

BarcelonaMalgrat la campanya impulsada per grups de la societat civil, i que té el suport d'un terç dels 193 estats que conformen l'organització, perquè el proper secretari general de l'ONU sigui una dona, sembla que finalment serà de nou un home. De fet, hi ha un nom que apareix cada cop amb més força, el del primer ministre de Portugal, Antonio Guterres.

Les votacions secretes que es duen a terme des de finals de juliol al Consell de Seguretat, format per 15 membres, per buscar substitut o substituta al sud-coreà Ban Ki-moon, que acaba mandat a finals d'aquest any, van efectuar aquest dilluns la seva tercera ronda i, tal com va passar en les dues anteriors, Guterres encapçalava la llista. Després que dos dels candidats es retiressin aquest agost, la llista s'ha quedat en 10 noms (cinc homes i cinc dones).

El polític portuguès es va endur 11 vots a favor, tres en contra i una abstenció. En la segona votació, el 5 d'agost, ja va obtenir 11 vots favorables, tot i que encara en tenia dos en contra i dues abstencions. En la primera ronda, el 21 de juliol, tenia 12 vots a favor i 3 abstencions.

En cada ronda, el consell de seguretat vota cadascun dels candidats. Les votacions es repetiran fins que hi hagi un candidat de consens, que serà proposat per a l'aprovació de l'Assemblea General de l'ONU. En últim terme, però, són els cinc membres del Consell de Seguretat de l'ONU amb dret a veto (Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit i França) els que han d'estar d'acord a aprovar el candidat.

Guterres va ser primer ministre portuguès entre 1995 i 2002, i el desembre passat va posar fi als seus 10 anys com a alt comissionat de l'ONU per als Refugiats.

Després del portuguès, de moment ha quedat en segon lloc el ministre d'Exteriors d'Eslovàquia, Miroslav Lajcák, seguit de la directora general de la Unesco, la búlgara Irina Bokova, i l'exministre d'Exteriors serbi, Vuk Jeremic. La ministra d'Exteriors argentina, Susana Malcorra, ha quedat en cinquè lloc, l'exministre d'Exteriors de Macedònia, Srgjan Kerim, en sisè lloc, i l'ex primera ministra de Nova Zelanda i cap del Programa de Desenvolupament de l'ONU, Helen Clark, en setè lloc.

Els últims tres llocs de la llista els ocupen ara per ara l'expresident d'Eslovènia, Danilo Turk, l'ex primera ministra de Moldàvia, Natalia Gherman, i la fins fa poc responsable de Canvi Climàtic de l'ONU, Christiana Figueres.

stats