PENA CAPITAL

L’Aràbia Saudita executa 37 homes, dos d’ells crucificats

El mètode més utilitzat al país és l’afusellament o la decapitació amb una espasa, de vegades en públic

L’Aràbia Saudita va executar dimarts 37 persones, dues de les quals les va crucificar, segons van informar ahir les mateixes autoritats del país. Tots els ajusticiats eren saudites, estaven acusats de terrorisme i se’ls vinculava amb un atac frustrat diumenge passat al nord del país, reivindicat per l’Estat Islàmic.

Les execucions es van dur a terme a les ciutats de Riad, la Meca i Medina i a la província d’Al-Qassim (al centre del país) i a la província Oriental, on es concentra la minoria xiïta. Els cossos de dos dels homes ajusticiats a la creu van ser clavats en un pal i exhibits en públic durant hores.

Les autoritats no van precisar com es va aplicar la pena de mort als 37 condemnats, però el mètode més utilitzat al país és l’afusellament o la decapitació amb una espasa, de vegades en públic. Les execucions es duen a terme tradicionalment després de l’oració del migdia, després s’exhibeixen en pública els cossos dels ajusticiats -sovint amb el cap tallat- durant unes tres hores fins a les pregàries de la tarda.

Ajusticiats aquest any

Es calcula que almenys un centenar de persones han estat executades a l’Aràbia Saudita des de l’inici de l’any, segons dades publicades per l’agència oficial de premsa SPA. L’any passat les autoritats van aplicar la pena de mort a fins a 149 persones -tres més que l’any anterior-, segons Amnistia Internacional, i malgrat les promeses del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, de “minimitzar” la pena capital al país.

El ministeri de l’Interior va anunciar ahir en un comunicat difós per l’agència SPA que les execucions es van dur a terme després que el Tribunal d’Apel·lació, el Tribunal Suprem i un decret reial ratifiquessin la pena contra els condemnats. El comunicat també detallava que els executats van ser condemnats a mort per “haver adoptat ideologia terrorista extremista, formar cèl·lules terroristes, corrompre i desestabilitzar la seguretat del país, provocar la sedició sectària, malmetre la pau i la seguretat social, atacar seus de les forces de seguretat amb artefactes explosius i matar diversos efectius de seguretat”. Al text també s’identificava la nacionalitat i el nom de cadascun dels ajusticiats.

Les execucions es van dur a terme dos dies després que les forces de seguretat saudites informessin d’un suposat atac “terrorista” frustrat contra un centre d’interrogacions a la província d’Al Zulfi, uns 260 quilòmetres al nord de Riad. Els quatre atacants haurien mort, segons va informar aquesta mateixa font. L’atemptat va ser reivindicat per l’Estat Islàmic, que també va detallar que el blanc havia estat la seu de les forces de seguretat a Al Zulfi.

El juliol de l’any passat l’Estat Islàmic ja va reivindicar un altre atemptat a l’Aràbia Saudita, però a la ciutat de Burayda, a la província d’Al-Qassim, uns 330 quilòmetres al nord de Riad. Hi van morir un policia i un ciutadà de Bangladesh.