Publicitat
Publicitat

AUSTERITAT A GRÈCIA

Aris Chatzistefanou: "Direm els noms dels armadors que financen Alba Daurada"

Ha visitat Barcelona per presentar el seu nou projecte, Feixisme SL , que denuncia la complicitat dels grans partits amb els neonazis d'Alba Daurada

El periodista Aris Chatzistefanou és l'autor de dos dels documentals que han tingut més èxit en la Grècia rescatada: Catastroika i Deutocràcia. La seva visió dels efectes de l'austeritat va tenir més de tres milions de descàrregues. Ha visitat Barcelona per presentar el seu nou projecte, Feixisme SL , que denuncia la complicitat dels grans partits amb els neonazis d'Alba Daurada. Com en els altres projectes, es finança per crowdfunding i no accepta finançament d'empreses ni de partits parlamentaris. El projecte -com la realitat de l'extrema dreta a Europa- va més enllà de Grècia: el documental quedarà a disposició de professionals d'arreu del continent perquè facin el seu final, adaptat a la realitat de cada país.

Per què una pel·lícula sobre Alba Daurada?

De fet, no volem parlar pròpiament d'Alba Daurada. El que volem explicar és com les elits polítiques i econòmiques donen suport al feixisme en moments de crisi. Hem anat a Itàlia i a Alemanya per recordar que Hitler i Mussolini no es van imposar fins que van tenir llum verda dels grans empresaris. Cap moviment feixista ha triomfat sense l'acceptació de les elits polítiques.

I això també val per a Grècia avui?

Els que van col·laborar amb els nazis en la Segona Guerra Mundial van guanyar la guerra civil i després es van convertir en l'aparell de l'estat grec. En temps de benestar, van anar als grans partits: el Pasok i Nova Democràcia, però en moments de crisi s'unifiquen i fan un partit feixista. Va passar els anys 30, després amb la dictadura i torna a passar ara. I, des del Parlament, Alba Daurada no ha parat de defensar les polítiques neoliberals: han donat suport als armadors, a les privatitzacions, al tancament de la televisió pública... La seva retòrica antisistema és una broma de mal gust.

I el govern denuncia els extremismes : Syriza i Alba Daurada.

Comparen Alba Daurada amb Syriza, que per mi és un partit de l'esquerra moderada. I si la gent de Syriza, que trobes als bars o al cinema, són com els neonazis... aleshores què tenen de dolent els neonazis? No deixa de ser una manera de legitimar-los.

Però els líders d'Alba Daurada estan processats.

El govern ha actuat contra Alba Daurada, però també contra moviments anarquistes. Ven el missatge de "O jo, o el caos", però no toca les clavegueres de l'estat. No s'ha d'oblidar que antics dirigents neonazis estan a Nova Democràcia. El problema no és només què fa Alba Daurada, sinó com marca l'agenda dels grans partits i com tot l'espectre polític es mou cap a la dreta. Amb l'assassinat del cantant Pavlos Fyssas, Alba Daurada va baixar en les enquestes, però encara manté un 10% en la intenció de vot! El problema continua: fins i tot quan tothom sap que són uns assassins.

Però com ha arribat un grup neonazi a tenir el 10% en les enquestes?

Walter Benjamin deia que tot feixisme és producte d'una revolució perduda. I a Grècia l'esquerra ha perdut moltes revolucions: s'ha quedat en confortables despatxos, o en tertúlies, en lloc de sortir al carrer. Mentrestant, els neonazis han fet veure que es preocupaven dels problemes de la gent: han repartit aliments al carrer, han acompanyat les àvies que tenen por de sortir de casa...

I com es finança Alba Daurada?

Al documental desvelarem els noms dels armadors grecs que financen Alba Daurada. Probablement no els grans magnats, que saben com amagar els seus negocis.... però sí altres de menors.

I no té por? El periodista Kostas Vaxevanis, que va destapar la llista Lagarde de defraudadors fiscals, viu amb guardaespatlles.

Hi ha diputats de Nova Democràcia que m'han amenaçat des de la tribuna del Parlament. Però fins ara només han mirat de destruir-nos econòmicament: no podem trobar feina en un mitjà de comunicació: a mi em van acomiadar de Skai TV només tres dies abans que sortís Deutocràcia. Ara treballo per nous mitjans fundats per periodistes, i tinc un programa de ràdio. A Grècia has de treballar cinc vegades més per guanyar cinc vegades menys.

Grècia és un avís a navegants?

Volem que la gent ens ajudi a coproduir aquesta pel·lícula perquè ja no es tracta només de Grècia. El feixisme arribarà a d'altres països d'Europa. L'única diferència és que els grecs hem perdut un 33% de poder adquisitiu, mentre que a Espanya la caiguda, fins ara, és del 8%. Nosaltres anem un pas per davant. I aquí ja sabeu bé què és el feixisme: nosaltres tampoc ens pensàvem que en unes setmanes podrien passar del 0,5% al 15%.