Publicitat
Publicitat

Arrenca una campanya electoral electritzant al Regne Unit

La campanya electoral per a les eleccions generals al Regne Unit va arrencar formalment ahir amb la dissolució del Parlament de Westminster i una breu audiència reial del primer ministre, David Cameron, al Palau de Buckingham. Moments després de la trobada, Cameron va comparèixer davant la premsa per llançar un inusual atac al seu rival directe en aquestes eleccions: el candidat laborista Ed Miliband.

“D’aquí 38 dies heu d’escollir o bé el model econòmic que jo represento, el que creix, crea ocupació i riquesa, assegura la viabilitat del sistema públic de salut i retalla els impostos a 30 milions de persones en un país que és segur; o bé podeu escollir el caos econòmic d’Ed Miliband, que vol augmentar els impostos a les classes treballadores per pagar un estat del benestar amb una despesa fora de control que provocarà un augment del deute i una retallada de llocs de treball”.

Amb les enquestes en contra, el missatge de Cameron va ser una mostra del caràcter electritzant d’aquesta campanya electoral per a les eleccions del 7 de maig. L’últim sondeig publicat diumenge a la premsa avança un triomf laborista (36% de vots) davant dels conservadors (32%), però l’equilibri de forces és tan ajustat que es fa difícil de preveure -amb el ball de coalicions possibles- qui acabarà governant.

La hipòtesi del caos

El rival de Cameron, el laborista Ed Miliband, també va recórrer ahir a la hipòtesi del “caos” si Cameron repeteix com a primer ministre. En la presentació del programa electoral, els laboristes van alertar que només la proposta de referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE ja fa “estralls” en l’economia britànica. “És un perill clar per als llocs de treball i la prosperitat”, va dir Miliband, que va es va presentar com l’alternativa a aquesta amenaça.