Publicitat
Publicitat

Arrenquen noves converses de pau a Xipre amb mesures de confiança

Els líders greco-xipriota i turco-xipriota establiran les bases del nou diàleg per una solució a un conflicte de mig segle

Els líders de les comunitats greco-xipriota i turco-xipriota, Nikos Anastasiadis i Mustafà Akinci, han reobert aquest divendres les negociacions directes de pau, en una primera reunió formal on s'han pres mesures per generar confiança entre les dues comunitats.

El president de la República Turca del Nord, no reconeguda per la comunitat internacional, ha anunciat l'abolició dels visats d'entrada al nord, mentre que Anastasiadis ha entregat al seu interlocutor un mapa dels camps minats al nord de l'illa. A banda d'aquestes concessions simbòliques, els dos líders han definit l'estructura del nou diàleg, el mandat dels seus respectius negociadors, i han pactat reunir-se dos cops al mes.

La reunió s'ha celebrat al vell aeroport de Nicòsia, actual seu de la força de l'ONU per al manteniment de la pau a Xipre (UNFICYP), en presència de l'enviat especial de les Nacions Unides per a Xipre, Espen Barth Eide.

Les negociacions entre greco-xipriotes i turco-xipriotes es van suspendre l'octubre passat després que Turquia -que manté el nord de l'illa sota el seu control des 1974- enviés un vaixell per fer prospeccions a la Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) de Xipre.

Aquesta és la primera trobada oficial entre Anastasiadis i Akinci després de l'elecció d'aquest últim a l'abril com el nou líder dels turcoxipriotes, encara que dilluns passat Eide va reunir als dos en un sopar de caràcter social.

Anastasiadis va mostrar la nit de dijous la seva satisfacció per poder entaular un diàleg amb Akinci, un polític moderat amb qui diu compartir "la mateixa visió" de la reunificació de Xipre en base a una solució federal.

"Per primera vegada hem parlat sense reticències i sense evitar esmentar el que cada un de nosaltres considera crític", va dir Anastasiadis en al·lusió al sopar mantingut dilluns passat.

El president de Xipre va insistir en la necessitat d'una solució que no creu ni "guanyadors" ni "perdedors".

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va cridar en un comunicat als dos líders a "aprofitar l'oportunitat per aconseguir un progrés tangible cap a una solució integral", cosa que "pot beneficiar tant a greco-xipriotes com a turco-xipriotes".

La UNFICYP està present a Xipre des de 1964, any en que van esclatar els primers enfrontaments entre les dues comunitats, mentre l'ONU té sota els seus auspicis el procés de pau des de 1977.