Arturo Sarukhan: “Calia un vot de càstig molt fort dels llatins a Trump”

exambaixador de mèxic als eua

D’avantpassats catalans, dels que van emigrar durant la Guerra Civil, Arturo Sarukhan Casamitjana és un diplomàtic de carrera mexicà que ha defensat durant molts anys els interessos del seu país als Estats Units. Ara veu amb preocupació l’era Trump i les conseqüències que pot tenir en les relacions entre dos veïns que estan condemnats a entendre’s. Va ser a Barcelona convidat per la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes, la FOCIR.

¿Com seran les relacions entre els EUA i Mèxic amb Trump a la Casa Blanca?

Hem de pensar que tres de les coses de què feia bandera Trump durant la campanya són crítiques per a Mèxic: la construcció del mur, la deportació d’onze milions de sensepapers, dels quals cinc són mexicans, i la renegociació del tractat comercial NAFTA. Veurem què de tot això realment aplica com a política de govern. Per ara sembla que el mur serà una combinació de mesures de monitoreig tecnològic, sensors, més desplegament de la Guàrdia Nacional, tot i que, com que té l’ego que té, voldrà veure un tros de mur físic i en algun punt de la frontera l’aixecarà. En el tema dels sensepapers encara no queda clar què farà. Va parlar de deportar-ne tres milions que tenen antecedents criminals, però aquesta xifra no és real i es parla que només són uns 190.000. I el gran tema que sí que pot generar una disrupció molt important a l’Amèrica del Nord és el Tractat de Lliure Comerç, el NAFTA, però no sabem encara què farà. Ha dit que l’abandonarà si no es compleixen unes condicions, però no les ha explicat.

Quin és el sentiment entre la comunitat mexicana que viu als Estats Units?

Hi ha molta preocupació per aquestes deportacions que ha dit que farà, sobretot aquests cinc milions de sensepapers. Per això la xarxa de consolats mexicans als EUA hi juga un paper molt important, fins i tot per transmetre informació real i no rumors, perquè hi ha molta inquietud.

Hi ha comunitat mexicana que va votar Trump?

Si mirem els números, el 19% del vot hispà ha anat per a Trump. No em sorprendria que hi hagi votants mexicanoamericans que hagin votat per ell, però són una minoria.

Però un 19% d’hispans ja és molt…

Em sorprèn el 19% de vot hispà i em sap greu, ja que crec que calia un vot de càstig molt fort a Trump de la comunitat hispana, però molta gent no entén que, en general, la comunitat hispana dels EUA té les mateixes preocupacions que un nord-americà mitjà. Si li preguntes quines són les seves prioritats dirà que ocupació, economia, accés a la salut i educació, i les qüestions migratòries vénen molt després.