Publicitat
Publicitat

REVELACIÓ DE SECRETS

El periodista, refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, serà candidat al Senat d'Austràlia

Assange anuncia una nova filtració de Wikileaks

Julian Assange, fundador de Wikileaks no està disposat a deixar-se "intimidar". Després de sis mesos d'exili a l'ambaixada de l'Equador a Londres, anuncia més filtracions i que vol ser senador a Austràlia.

"Des de fa 185 dies aquest edifici ha estat casa meva, el meu despatx i el meu refugi", explicava ahir Julian Assange, fundador de Wikileaks, des del balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres. El periodista australià va obtenir asil polític del president Rafael Correa a l'agost, després de perdre la batalla legal per evitar que l'extradeixin a Suècia, on les autoritats volen interrogar-lo per una denúncia d'abusos sexuals. Assange sempre ha proclamat la seva innocència i creu que l'extradició té una motivació política, un primer pas per enviar-lo als Estats Units, on podria enfrontar-se a una acusació d'espionatge.

El fundador de Wikileaks va treure pit i va anunciar que el portal "té un milió de documents a punt de publicar, que afectaran tots els països". No pot posar un peu a fora de la seu diplomàtica, permanentment vigilada per la policia britànica, que té l'ordre de detenir-lo per fer efectiva l'extradició. El govern de l'Equador està negociant amb les autoritats sueques i britàniques un acord perquè Assange pugui viatjar a Estocolm per a l'interrogatori judicial amb la garantia que no serà deportat als Estats Units, però fins ara Londres s'hi ha negat.

Assange es va recordar de Bradley Manning, el soldat nord-americà processat per haver fet arribar a Wikileaks els documents confidencials de la xarxa d'ambaixades nord-americanes i que s'exposa a la pena de mort: "Un home jove que manté la seva dignitat després de passar més del 10% de la seva vida a la presó, i una part d'aquest temps en una gàbia, emmanillat i sense les seves ulleres".

Un milió de papers secrets

Wikileaks no ha parat de publicar documents mentre el seu cap treballa des d'una petita habitació de l'ambaixada, a tocar de Harrods. Les filtracions més sonades d'aquest any (en total un milió de documents) han estat els e-mails privats del dictador sirià Baixar al-Assad i els correus interns de Stratfor, el centre d'investigació nord-americà conegut com la CIA a l'ombra .

El portal de les filtracions ha notat l'impacte financer del bloqueig a les donacions de les companyies de targetes de crèdit. La setmana passada, però, la Freedom of the Press Foundation va posar en marxa un sistema per recaptar diners per aquests canals i redirigir-los cap a quatre portals informatius, entre els quals Wikileaks. El seu compte de Twitter té 1,7 milions de seguidors i la pàgina de Facebook més de 2,1 milions de "m'agrada".

Salt a la política

Assange ha decidit fer el pas a la política. El seu pare biològic ha registrat un partit de Wikileaks a Austràlia i ahir el periodista va confirmar que serà candidat a les eleccions al Senat de l'any vinent. El fundador de Wikileaks podria ser elegit en alguns estats com Victoria, segons les enquestes. Si guanya i no pot viatjar a Austràlia per prendre possessió, un substitut hauria d'ocupar l'escó, explica el diari Sydney Morning Herald . Tot i que ahir va dir que "la democràcia de debò no és a la Casa Blanca ni a Canberra", Assange defensa que la seva implicació en la política pot facilitar que el departament d'Estat nord-americà arxivi la investigació contra ell.