Publicitat
Publicitat

ÀFRICA

Assassinat un líder de l’oposició a Burundi

La violència s’ha apoderat del petit país després del cop d’estat fallit de fa 10 dies

El fracàs del cop d’estat de fa 10 dies no ha salvat Burundi de caure encara més en el caos polític i social i ni tan sols ha evitat que s’aturi el degoteig de ciutadans que fugen de la temuda repressió. En el punt de mira, el president del país, Pierre Nkurunziza, que manté la seva determinació per presentar-se per tercer mandat consecutiu, desafiant la mateixa Constitució i els acords de pau que van posar fi a dues dècades de guerra civil.

L’assassinat ahir del president de la minoritària Unió per la Pau i el Desenvolupament, Zedi Feruzi, afegeix encara més tensió a una situació ja per ella mateixa crítica, i obre un interrogant sobre qui hi ha al darrere. La formació es va escindir el 2011 del partit de Nkurunziza, la poderosa CNDD-FDD. Feruzi acabava de participar en un acte polític en un barri de la capital, Bujumbura, quan uns desconeguts que anaven en cotxe li van disparar a ell i al seu guardaespatlles, cosa que els va provocar la mort a l’acte, informa l’agència Reuters.

Des que el president va anunciar fa un mes que optaria a la reelecció hi ha protestes diàries en aquest petit país centreafricà, malgrat que els partits opositors van declarar una petita treva per donar una oportunitat al diàleg amb el govern.

Atac a un mercat

Però el de Feruzi no va ser l’únic atemptat a la capital burundesa. Almenys dues persones van morir en un atac amb granades en un mercat central en hora punta, quan molts ciutadans aprofitaven per fer les últimes adquisicions del dia. A més, segons el portal Iwacu, l’acció terrorista va deixar 12 ferits, alguns dels quals en estat greu, amb la qual cosa podria augmentar el balanç final de morts. Els últims dies hi ha hagut una vintena d’assassinats al país.

Bèlgica, la vella potència colonial i la principal donant, ja ha advertit que retallarà els ajuts si Nkurunziza acaba presentant-se.