Publicitat
Publicitat

Un home decapitat i dos ferits en un atemptat islamista a França

L'atac ha tingut lloc en una planta de gas a prop de Lió. Al lloc dels fets s'ha detingut Yassine Sali, que presumptament ha decapitat el seu jefe abans d'estavellar un cotxe contra bombones de gas

Un atemptat de caire islamista ha tingut lloc aquest divendres al matí en una planta de gas a prop de Lió, concretament a Saint-Quentin-Fallavier, al departament de l'Isère, a la regió de Roine-Alps. El presumpte autor dels fets ha estat detingut i identificat com a Yassine Sali, presumiblement d'origen marroquí, que ja era conegut dels serveis antiterroristes francesos.

Cap a les deu del matí, dues persones dins una furgoneta han entrat en una fàbrica d'Air Products, una empresa de gas i productes químics. Un d'ells, el sospitós, hauria matat el seu superior, que l'acompanyava en un repartiment, i hauria estavellat  el vehicle contra algunes bombones de gas, que han explotat.

A prop de la tanca de la mateixa empresa ha estat localitzat el cap de la víctima amb  inscripcions en àrab, mentre que el seu cos era a una desena de metres. Segons el fiscal responsable de la investigació, queda per aclarir si Sali ha decapitat el seu jefe quan ja estava mort.

L' home decapitat, de 54 anys, és el propietari d'una empresa de transport que era a la planta gasista aquest divendres per una operació de càrrega/descàrrega. Ell i el detingut acostumaven a fer entregues en aquesta empresa i per això els serveis de seguretat els han permès l'entrada sense problemes aquest matí.  

A més, hi ha dos ferits de resultes de l'assalt. L'autor dels fets ha estat reduït per un bomber quan se l'han trobat obrint bombones de gas. Més tard, les forces policials han retingut sota custòdia la seva esposa i han detingut dos homes més, segons informa el diari Libération.  

Seguretat reforçada

El president francès, François Hollande, ha explicat des de Brussel·les que "el detingut ha estat identificat" i que és conegut dels serveis antiterroristes. El cap d'estat francès, que torna al seu país per atendre l'emergència, ha confirmat que es tracta d'un "atemptat terrorista, perquè s'han trobat inscripcions" que ho indiquen.

L'únic detingut, de 35 anys i que ha pogut ser neutralitzat al lloc dels fets per un treballador de la zona, ha estat identificat com a  Yassine Sali. El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, ha explicat que l'home ja va ser vigilat pels serveis antiterroristes entre 2006 i 2008 per presumptes relacions amb grups salafistes, però que no tenia antecedents penals.

Cazeneuve s'ha desplaçat cap al lloc de l'atemptat per coordinar la investigació i l'operatiu de seguretat que s'ha posat en marxa. El govern francès ha reforçat la seguretat a tota la regió de Roine-Alpes.

La fàbrica atacada pertanyia a Air Products, una empresa nord-americana de gas i productes químics, segons un portaveu d'Aire Liquide, una empresa francesa del mateix sector. La factoria ha estat immediatament acordonada per la policia i els serveis d'emergència.

Segons el fiscal de l'Isère, Joan Pau Bonnetain, "no és possible que el vehicle hagi entrat per sorpresa, sinó que se l'ha deixat passar", cosa que porta a pensar que els atacants han fet servir "un vehicle pertanyent a un subcontractista o proveïdor de l'empresa". "La naturalesa de l'activitat de l'empresa no és aliena a l'elecció de l'objectiu", ha assenyalat Bonnetain, segons el diari local 'Le Dauphiné Liberé'.

L'ombra islamista

El president i conseller delegat d'Air Products és Seifi Ghasemi, que l'any 2011 fou testimoni davant un comitè del Senat nord-americà i es va descriure a si mateix com d'origen iranià, segons Reuters. Principalment xiïta, l' Iran és un enemic jurat del grup islamista sunnita de l' Estat I slàmic.

França forma part també de la coalició de països que lluita contra aquest grup jihadista a l' Iraq i Síria. Tot i així, fins ara cap grup s'ha atribuït oficialment la responsabilitat de l'atac .

Precisament, el diari 'Dauphiné Libéré' ha assegurat, citant una font dels serveis de seguretat, que " totes alarmes estaven en vermell aquestes últimes setmanes davant la possibilitat que un atemptat d'aquestes característiques es produís a França".

 

Etiquetes