Internacional 27/06/2015

Tunísia tancarà 80 mesquites salafistes després de la matança a Susa, que ha reivindicat l'Estat Islàmic

Esdevé la primera retallada a les llibertats que s'adopta al país des de l'alçament contra la dictadura del fugit Zine al Abedin Ben Ali

Efe
2 min
El jihadisme ha sembrat el terror aquest divendres a Tunísia / EFE

TunísiaEl Govern tunisià ha decidit aquesta nit passada tancar prop d'un centenar de mesquites a mans de clergues salafistes, hores després que una branca afí al grup terrorista Estat Islàmic s'atribuís la matança de 39 persones en un hotel turístic al sud del país. En declaracions als mitjans, el primer ministre tunisià, Habib Essid, va admetre que l'objectiu és recuperar el control de prop de 80 temples en els quals s'incita a la violència i hi ha indicis que es promouen i financen certs grups jihadistes.

Hores abans, el president del país, Bey Caid Essebsi, ja havia advertit que l'Estat adoptaria mesures sense precedents que no s'havien volgut adoptar després de la matança del Bard i que posarien al "país sota una sola bandera". La decisió de tancar les mesquites, que el mandatari avançava amb les seves críptiques paraules, suposa la primera retallada de les llibertats que Tunísia adopta des de l'alçament contra la dictadura del fugit Zine al Abedin Ben Ali.

Caigut el tirà, la transició va suposar una recuperació de les drets individuals i col·lectius, entre ells la llibertat religiosa que grups salafistes van aprofitar per apropiar-se d'importants mesquites. A això s'hi va afegir la posada en llibertat de desenes de radicals que eren a les presons sota el puny repressor de Ben Ali, molts dels quals van partir després a Síria i l'Iraq per sumar-se al combat de l'Estat Islàmic. "Les xifres oficials diuen que són uns 3.000, el que converteix a Tunísia en el principal exportador de voluntaris al EI. Però són xifres antigues, calculem que són més de 5.000" explica a Efe Hedi Yahmed, autor d'un recent llibre que analitza el jihadisme a aquest país nord-africà.

Jihadisme implantat des dels anys 80

"El jihadisme està implantat a Tunísia des de la dècada dels 80, amb els primers emigrants (que es van unir al que després seria Al-Qaida). Aquesta és la primera generació. Després van tornar i molts van ser empresonats per Ben Ali, i van contagiar a molts", afegeix. Segons Yahmed, director del diari digital en àrab Hakhakaik, la tercera generació són "els jihadistes de la revolució, aquests que van sortir de les presons amb l'amnistia" que va seguir a la fugida de Ben Ali.

Molts dels que han tornat de Síria han estat detinguts i empresonats, però molts més només tenen l'obligació de presentar-se en les comissaries i amb prou feines estan controlats per uns serveis de seguretat que també han quedat debilitats des de la revolució. Una font del Ministeri de l'Interior va admetre a Efe que Saifedine Rezgui, un dels suposats autors de la matança de divendres a l'hotel de Susa, no era a la llista de jihadistes considerats perillosos.

stats