Publicitat
Publicitat

Augmenten a 250 els morts pel devastador terratrèmol al centre d'Itàlia

Durant la nit s'han produït fins a 60 nous tremolors d'entre 3 i 4 graus de magnitud en l'escala de Richter, l'últim, a la 07.01 h., d'una intensitat de 4,5 graus

Nou balanç oficial de víctimes mortals pel fort terratrèmol d'aquest dimecres al centre d'Itàlia. Almenys 250 persones han mort pel sisme de 6 graus de magnitud en l'escala Richter que ahir va devastar diverses localitats del centre d'Itàlia, tot i que el nombre de morts fàcilment anirà en augment, ja que encara hi ha desenes de desapareguts i en les últimes hores no s'han trobat supervivents sota de la runa.

Durant tota la nit i matinada s'han succeït les rèpliques, i la por de nous moviments ha fet que 1.200 veïns s'estimessin més dormir al carrer, aprovisionats amb mantes i tendes de campanya, mentre que altres han buscat refugi als seus vehicles, amb la voluntat de no allunyar-se dels seus municipis devastats. Les autoritats tenen preparats 3.400 llits per allotjar les persones que s'han quedat sense sostre.

La tragèdia torna a sacsejar Itàlia

L'últim recompte provisional ofert per Protecció Civil, que coordina les tasques de rescat i les ajudes als damnificats, assenyala que hi ha 190 morts a les localitats afectades a la província de Rieti, mentre que són 57 els morts a la província d'Ascoli.

El ministeri d'Exteriors ha confirmat que entre les víctimes mortals hi ha una jove granadina de 27 anys. La Creu Roja italiana ha informat que la noia, Ana Huete, va morir a Illica, on residia amb la seva parella, un jove italià amb el qual s'acabava de casar.

En mig de la desgràcia, les càmeres de la cadena Sky News van captar les imatges del rescat d'una nena a la localitat de Pescara del Tronto, on els bombers la van poder localitzar gràcies a la feina de gossos ensinistrats.

Els equips de rescat han treballat durant tota la nit a les localitats més afectades: Arquata del Tronto, Pescada del Tronto, Amatrice i Accumoli.

La situació més dramàtica es viu a Amatrice, el municipi més gran dels afectats, i on hi viuen 2.000 persones, però que en els mesos d'estiu dobla la població amb els estiuejants i, a més, hi havia molts turistes que havien arribat per gaudir el cap de setmana de la festa de la pasta 'all'amatriciana', un plat que té els seus orígens en aquest municipi.

A Amatrice s'ha seguit excavant amb tots els mitjans i ajudats amb unitats canines i llums, a la recerca de possibles supervivents entre les runes, després que l'alcalde de la ciutat, Sergio Pirozzi, assegurés que hi havia centenars de desapareguts. El diari 'La Repubblica' ha publicat un vídeo que, a vista d'ocell, dóna una idea clara de l'abast de la destrucció en aquesta localitat, coneguda com 'la ciutat de les cent esglésies'.

De moment no s'han donat dades oficials sobre les persones desaparegudes, ja que és molt difícil comptabilitzar-les perquè les localitats afectades solen rebre molts turistes durant els mesos d'estiu.

Mentrestant, centenars de damnificats han passat la nit als campaments muntats per Protecció Civil i que s'han instal·lat a quatre àrees de la zona afectada.

Els pocs segons que va durar el fort terratrèmol d'ahir va servir per fer desaparèixer pràcticament diverses localitats de les províncies de Rieti i d'Ascoli Piceno, situades a la serralada dels Apenins i a pocs quilòmetres de L'Aquila, on el 2009 es va produir el devastador terratrèmol que va deixar més de 300 morts.

Ahir, la terra va tremolar a les 03.36, hora catalana, amb epicentre a la població d'Accumoli, a la província de Rieti, i va durar uns 30 segons, segons les dades de l' Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d'Itàlia (INGV).

Durant la matinada d'avui s'han produït fins a 60 nous tremolors d'entre 3 i 4 graus de magnitud en l'escala de Richter, l'últim a les 07.01, hora catalana, d'una intensitat de 4,5 graus, segons l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV).