Publicitat
Publicitat

El BCE obre una mica més l’aixeta per als bancs grecs

El Banc Central Europeu (BCE) va obrir ahir una mica més l’aixeta per als bancs hel·lens, als quals va elevar la liquiditat a través d’un crèdit d’emergència per valor de 900 milions d’euros. És el segon cop en una setmana que el BCE eleva el sostre dels préstecs a què pot recórrer la banca grega. El primer va ser la setmana passada, just quan el Parlament grec aprovava la primera tanda de reformes reclamada pels socis de l’euro, abans d’obrir negociacions per a un tercer rescat. I el nou augment d’ahir va arribar mentre la cambra hel·lena es preparava per aprovar el segon -i per ara últim- paquet de canvis legislatius.

Aquesta vegada, l’objectiu era agilitzar la justícia civil i elevar el control sobre els bancs grecs. Ahir a la nit, a l’hora de tancar l’edició, encara no hi havia hagut les votacions al Parlament grec però, tot i les desercions dins de Syriza, el partit al govern, s’esperava que les dues reformes tiressin endavant.

Sense esperar aquest segon paquet legislatiu, la Comissió Europea va anunciar ahir que ja han començat les negociacions amb Grècia per al nou rescat i que la idea és que culminin amb un acord a mitjans del mes d’agost. El comissari d’Economia, Pierre Moscovici, es va mostrar satisfet pel compliment “per part de totes les parts” de l’acord in extremis aconseguit el 13 de juliol, que va evitar a l’últim minut la sortida de l’euro de Grècia.