Publicitat
Publicitat

El Banc Central de Grècia alerta del perill de la sortida de l'euro

Alemanya estudia plans de contingència si no es desbloquegen les negociacions. Àustria i la Comissió Europea demanen esforços per avançar en l'acord

Un informe del Banc Central de Grècia publicat aquest dimecres alerta que el país pot encaminar-se cap a la fallida i la sortida de l'eurozona i la UE, si no es desbloquegen les negociacions entre el govern d'Atenes i els creditors internacionals. "Si no hi ha un acord, seria l'inici d'un dolorós camí que portaria a la fallida de Grècia i en última instància a la sortida del país de l'euro i probablement de la UE", diu el document.

El banc corrobora que des de l'octubre fins l'abril els dipòsits han caigut en 30.000 milions d'euros, en una sagnia de capitals que posa al límit la sostenibilitat del sistema financer grec. L'informe també alerta que la caiguda de l'economia real es pot accelerar si en els propers dies no s'arriba a un acord per desbloquejar els 7.200 milions d'euros de l'últim tram del rescat del país, congelat des del novembre, i pel qual els socis europeus reclamen un pla de reformes a Grècia. Atenes ha de pagar entre juny i setembre 8.800 milions d'euros al Fons Monetari Internacional i el BCE. 

Berlín fa plans de contingència

Segons l'agència Bloomberg, el ministre de finances alemany, Wolfgang Schaeuble ha dit en una intervenció al Bundestag que el seu govern està fen plans de contingència per si les negociacions fracassen.

Àustria i la Comissió defensen l'acord

El ministre d'Exteriors Austríac, Werner Faymann ha defensat des d'Atenes un esforç per superar les diferència: "per enfortir Europa hem de mostrar solidaritat i suport als qualsevol país que o necessiti", ha afirmat després d'una reunió amb el president grec, Prokopis Pavlopoulos.

Per la seva banda, el comissari europeu d'Economia, Pierre Moscovici, ha dit que les propostes que Atenes ha sotmès a la comissió "no són cap bogeria". Els ministres de finances de l'Eurogrup s'han de reunir dijous a Luxemburg i Mosovici ha reconegut que la situació és "difícil" però s'ha mostrat optimista que es podrà avançar. Els tres puts de discrepància són la reforma de l'IVA, el sistema de pensions i el dèficit pressupostari.