Internacional 23/03/2013

Barack Obama arrenca un nou acostament entre Israel i Turquia

Netanyahu truca a Erdogan per disculpar-se per l'assalt a la flotilla

Anna Garcia
2 min

JerusalemLa primera reacció a la visita oficial del president nord-americà, Barack Obama, a Israel va arribar just quan el seu avió deixava l'aeroport de Tel Aviv rumb a Jordània. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trucar al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, i li va demanar disculpes per la mort de nou activistes turcs durant l'assalt a la Flotilla de la Llibertat per part de l'exercit israelià, quan pretenia trencar el setge de Gaza el 2010. Erdogan va acceptar les disculpes i els dos líders van acordar el retorn dels respectius ambaixadors i la normalització de relacions diplomàtiques. L'acostament pot contribuir a la coordinació entre Israel i Turquia per afrontar la guerra civil a Síria.

"El primer ministre Netanyahu s'ha disculpat al poble turc pels errors que van portar a la pèrdua de vides i ha acceptat un acord per recompensar-les", va destacar un comunicat oficial israelià. El gabinet hebreu també va assegurar que ha suavitzat les restriccions als territoris palestins, també a Gaza, i que aquesta dinàmica pot continuar en la mesura que es mantingui la tranquil·litat a la zona.

Rectificació sobre l'Holocaust

Abans Obama va estrènyer encara més els llaços amb els israelians al Yad Vashem, el santuari dels jueus morts pel règim nazi. "Aquí, a la vostra antiga terra, s'ha de dir perquè el món ho senti: l'Estat d'Israel no és producte de l'Holocaust, però amb la supervivència d'un estat jueu d'Israel fort l'Holocaust no tornarà a passar mai", va dir. Unes paraules esperades per Israel des del famós discurs al Caire el 2009, quan Obama va relacionar els dos episodis. A més, va visitar la tomba del pare del sionisme, Teodor Herzl, i la del primer ministre israelià assassinat, Yitzhak Rabin.

Obama també va acostar-se a l'església de la Nativitat, de Betlem. Hi va haver d'arribar en cotxe i no amb helicòpter per culpa d'una tempesta de sorra, un fet que no va passar per alt a l'agència palestina Maan: "La ruta ha portat Obama a passar un control al mur d'Israel, a la Cisjordània ocupada". La pròxima escala del cap de la Casa Blanca a la regió és Jordània. La guerra a Síria -Amman acull almenys 400.000 refugiats- i el rellançament del procés de pau centraran l'agenda de la trobada amb el rei Abdul·lah II.

stats