Publicitat
Publicitat

Barcelona acollirà a l’abril un fòrum euromediterrani contra el jihadisme

Els atemptats dels últims mesos a Europa, com el de París, i en països àrabs, com el de dimecres a Tunísia, han posat en alerta les autoritats europees i han fet evident que l’amenaça jihadista va en augment tant a Europa com en altres regions. Preocupa l’auge de l’extremisme violent i es busquen fórmules per frenar el fenomen.

El fòrum euromediterrani que acollirà Barcelona el 13 d’abril serà una reunió clau per avançar en aquest sentit. La lluita contra el terrorisme jihadista serà un dels eixos de les discussions en què participaran els ministres d’Exteriors dels socis europeus i els seus homòlegs dels països de la ribera sud del mediterrani, com el Marroc i Egipte. Però ni Síria ni Líbia, dos dels països amb més presència de l’Estat Islàmic, hi han sigut convidades. També es debatran altres qüestions com la immigració.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, inaugurarà la reunió, segons va anunciar ell mateix ahir a la cimera que es va celebrar a Brussel·les. Segons Rajoy, la cita situarà la capital catalana “al centre de la política europea exterior” en un moment crític, quan es discuteix la política de lluita contra el terrorisme jihadista.

Les conclusions de la cimera recollien la convocatòria de la conferència amb els països del Mediterrani, que la descriuen com una “oportunitat única per escoltar” les inquietuds dels països del sud del Mediterrani.

Missió a Líbia

Els líders de la UE també van mostrar ahir la seva preocupació per la forta presència de l’Estat Islàmic a Líbia i per la situació política. La UE va fer una crida a totes les forces polítiques perquè es creï un govern d’unitat nacional tan aviat com sigui possible. Els socis europeus enviaran al país una missió militar si s’aconsegueix crear un govern. També es van comprometre a millorar la cooperació antiterrorista.