CONFLICTE REGIONAL
Internacional 26/08/2012

Batalla sectària entre veïns al nord del Líban

Ethel Bonet
3 min
Tancs de l'exèrcit libanès desplegats ahir al barri de Bab al-Tabaneh, a Trípoli, la segona ciutat més gran del país.

TRÍPOLI (LÍBAN)La violència sectària s'estén com una reguera de pólvora al nord del Líban. La fràgil treva que es va imposar dimecres es va trencar divendres a la matinada després de la mort d'un xeic salafista, de 28 anys, que va ser abatut pels trets d'un franctirador quan anava pel carrer Riva, que separa el barri alauita Jabal Mohsen i el salafista Qubbeh.

Les xiulades de les bales i les explosions dels obusos van tornar retrunyir a la ciutat costanera de Trípoli, on les forces armades libaneses han desplegat tancs i tropes als barris més conflictius. Com si fossin Montescos i Capuletos, els xiïtes alauites (la secta del president Baixar al-Assad) i els salafistes sunnites s'han declarat la guerra oberta i cap dels dos bàndols té intenció de parar-la.

Tampoc sembla que l'exèrcit libanès pugui controlar la situació, en la qual, després de gairebé una setmana d'intensos combats als carrers de Bab al-Tabaneh, Qubbeh i Jabal Mohsen, han perdut la vida almenys 16 persones i més d'un centenar han resultat ferides en els enfrontaments.

Un carrer, el límit entre sectes

Pocs s'atreveixen a creuar amb cotxe o caminant l'avinguda principal de Bab al-Tabaneh, i els que s'hi arrisquen són rebuts amb els honors d'un valent. L'escenari recorda el de la guerra civil libanesa, en què aquesta via va convertir-se en la línia divisòria entre sectes i des de llavors en front recurrent de les divisions religioses del país en una ciutat de majoria sunnita conservadora.

Els cinc-cents metres que separen la mesquita de Takwa de l'encreuament a Jabal Mohsen estan totalment deserts. Els edificis estan buits i les botigues tancades i barrades. "Aquesta zona és molt perillosa. Mai saps des d'on et dispararan. Tothom té por i ha marxat", explica Mohamed Allah, que va rebre tres trets al seu vehicle quan circulava per l'avinguda en direcció a casa seva.

Les forces libaneses han instal·lat un improvisat lloc de control amb unes taules de fusta per indicar que a partir d'allà no s'ha de passar. Dos periodistes locals, un càmera de televisió i un fotògraf van resultar ferits pels trets d'uns franctiradors que s'havien col·locat al terrat d'un edifici de darrere de la mesquita.

La part alta, a la muntanya, la controlen els alauites, mentre que els salafistes ocupen les zones baixes, que donen al mar, per la qual cosa els milicians sunnites travessen els camins destrossats sempre enganxats a les parets dels edificis, per no estar en el punt de mira dels franctiradors xiïtes.

Crítiques a la posició de Beirut

"Ells van començar tot això", es queixa l'Ahmad, un milicià barbut de 26 anys i pare de quatre fills. Estintolat a la porta metàl·lica d'un garatge, vigila el carrer que puja cap als blocs alts, controlats pels alauites. "Nosaltres estem defensant les nostres famílies", insisteix el guerriller salafista, que assegura que cada home té un rifle i que a les mesquites hi ha emmagatzemades més armes i munició. "Lluitarem fins al final", declara desafiador. "L'exèrcit és amb els alauites, no ens protegeix", sentencia el Faris, un veí de Bab al-Tabaneh.

Segons el Faris, els alauites són sirians que van arribar als vuitanta i ara tenen la nacionalitat libanesa. "Han començat la guerra perquè temen que quan caigui Al-Assad ells perdin el seu poder amb Hezbol·lah", declara aquest sunnita libanès.

Els veïns de Bab al-Tabaneh donen suport a l'Exèrcit Sirià Lliure i han hissat la bandera revolucionària siriana. També hi ha penjats cartells amb la fotografia del controvertit xeic sunnita Ahmad Assir, que ha protagonitzat una concentració pacífica a Sidon (al sud del Líban) per protestar contra l'hegemonia de Hezbol·lah al país.

Però no tothom a Trípoli dóna suport a "la revolució salafista", que té com a objectiu "instaurar un estat islàmic al nord del Líban", assegura el Milad, un comerciant sunnita del centre de la ciutat.

Xocs d'interessos

"Jo no dono suport ni als uns ni als altres. Les milícies d'Hezbol·lah [que controlen el sud i la vall de la Bekaa, a l'est del Líban] volen dominar tot el país, i els salafistes, juntament amb Hariri, volen controlar el nord i després voldran fer el mateix amb la resta del país".

"Han arribat milícies sunnites de tot arreu del país per combatre els alauites. Ells [els salafistes] són el que han portat els problemes a Trípoli. Si aquesta absurda lluita de poder entre sunnites i xiïtes que està enfrontant els libanesos no es deté, el Líban es convertirà en la pròxima Síria", adverteix el Milad.

stats