Internacional 15/09/2012

Benet XVI crida a La calma des del Líban

Ara
2 min
El papa Benet XVI amb el patriarca d'Antioquia, Gregori III Laham, ahir a Beirut.

BARCELONA.L'aixecament antioccidental al món musulmà ha agafat el papa Benet XVI de visita pel Líban. Poc després que Ratzinger aterrés ahir a Beirut i fos rebut amb tots els honors pel president libanès, Michel Suleiman, centenars de libanesos indignats pel vídeo que es burla de Mahoma atacaven els establiments de cadenes nord-americanes a Trípoli, la segona ciutat més gran del país. Una persona va morir i desenes van resultar ferides després que la policia obrís foc contra els manifestants.

Durant la seva primera prèdica, el Papa va evitar eludir el polèmic tràiler, però sí que va instar els pobles del Pròxim Orient a conviure en pau i germanor. "Convidem al diàleg en aquest context difícil. Hem de celebrar la victòria de l'amor sobre l'odi. Us convido a no tenir por", va dir Benet XVI des de la basílica de Sant Pau a Harissa, al nord de Beirut. "La tolerància ha de triomfar sobre la venjança, i la unió sobre la divisió", va emfatitzar.

El Líban travessa un moment difícil amb el contagi de la guerra sectària a Síria. Justament Trípoli ha estat l'escenari de disputes entre sunnites i xiïtes els últims mesos, amb desenes de morts. Conscient del polvorí que representa el Líban a la regió, el pontífex va lloar ahir la cooperació entre confessions al país. "Com jo, sabeu que aquest equilibri, que és presentat arreu com un exemple, és molt delicat", va dir, alhora que advertia que la venda d'armes a Síria "no pot continuar".

Un viatge incòmode

El Vaticà ha anat amb peus de plom preparant aquesta visita papal, que s'allargarà fins diumenge. No volen creuar la delicada línia vermella que pot indignar els musulmans. Amb el record encara viu del dia que Benet XVI, en un viatge a Alemanya l'any 2006, va parafrasejar una cita d'un emperador bizantí que titllava l'islam de "malvat i inhumà" -i va encendre la regió-, el Vaticà va emetre dimecres un comunicat sobre el polèmic vídeo dient que les "ofenses i provocacions injustificades" contra els musulmans produeixen "de vegades resultats tràgics" que porten a "una violència inacceptable".

stats