POLÍTICA ITALIANA
Internacional 08/01/2013

Berlusconi es torna a aliar amb la Lliga Nord per presentar-se a les eleccions

Ara
2 min

BARCELONAEl partit de Silvio Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PdL), i la formació ultradretana de la Lliga Nord tornen a caminar de bracet per concórrer a unes eleccions a Itàlia. Aquest matrimoni de conveniència va refer ahir els seus vincles després de 19 anys de reconciliacions i ruptures, l'última de les quals va ser la tardor del 2011, quan el fundador de la Lliga Nord, Umberto Bossi, va demanar la dimissió de Berlusconi i va precipitar la seva retirada com a primer ministre. Precisament, decidir qui encapçalarà l'executiu si aquesta coalició guanya les eleccions que es faran el 24 i el 25 de febrer va desencadenar ahir de nou les primeres friccions entre les dues formacions, tot i que, oficialment, l'elegiran, segons van dir, després dels comicis.

L'hereu de la Lliga Nord, Roberto Maroni, no es va voler tancar cap porta i va sortir en defensa de la seva formació: "Silvio no serà el primer ministre. El meu candidat és Tremonti [el polític de la Lliga Nord que va ser ministre d'Economia de Berlusconi]".

"Preferiria ser ministre d'Economia. El primer ministre no té poder". Va ser amb aquestes paraules que Berlusconi va sortir al pas en una entrevista radiofònica a RTL quan li van preguntar si tornaria a ser premier d'Itàlia si la coalició s'imposés a les urnes. "Maroni serà el candidat comú per a la regió de la Llombardia [que té com a capital Milà i on se celebraran també eleccions al febrer] i jo seré el líder de la coalició".

Dures crítiques a Monti

Berlusconi va utilitzar la resta de l'elocució a RTL per criticar l'encara primer ministre, Mario Monti. Va titllar la seva estratègia de perpetuar-se en política d'"immoral" i va animar els italians a no deixar-se enganyar pel primer ministre tecnòcrata. "No hi ha més opció que triar entre l'esquerra de Bersani i el centredreta que jo represento. Tota la resta, començant per Monti, és totalment inútil", va dir el veterà polític.

stats