ITÀLIA
Internacional 12/03/2015

Berlusconi vol tornar a la primera línia

Després de ser absolt pel cas Ruby, espera donar impuls a una dreta que ara lidera des de fora del Parlament

Sandra Buxaderas
3 min
Silvio Berlusconi ha estat absolt definitivament pel cas Ruby i així queda anul·lada la condemna inicial a set anys de presó i a la inhabilitació.

RomaSilvio Berlusconi torna a somiar a recuperar poder i lideratge després de ser absolt pel cas que més n’ha laminat la imatge pública, el cas Ruby, el de les orgies a la seva mansió de Milà que fins i tot tenien nom, bunga-bunga, i que presumptament van incloure la prostituta menor d’edat anomenada Ruby Rubacuori.

Prop de la mitjanit de dimarts el Tribunal de Cassació italià, l’últim grau de la justícia penal del país, va dictaminar de manera definitiva que l’ex primer ministre d’Itàlia és innocent dels delictes de prostitució de menors i d’abús de poder. Els magistrats rebutjaven així les raons que van conduir un tribunal de Milà el juny del 2013 a condemnar Berlusconi a set anys de presó i inhabilitació per exercir cap més càrrec públic, i s’alineaven amb les tesis del Tribunal d’Apel·lació, que l’any següent va acceptar el recurs del polític i el va absoldre.

Berlusconi, que no les tenia totes en les deu hores de deliberació dels jutges, ahir mateix al matí, a poques hores de la sentència, ja havia començat a madurar un nou impuls a la seva activitat política.

Ara està en hores baixes. El novembre del 2013 va ser expulsat del Parlament després de ser condemnat per frau fiscal en el cas Mediaset i, debilitat políticament per les vicissituds judicials, ha vist com el nou líder de l’esquerra, Matteo Renzi, ha aprofitat hàbilment l’ocasió per dividir internament el partit de Berlusconi, Força Itàlia.

Ara Berlusconi confia a tornar a guanyar autoritat al seu partit i a ulls dels italians. En una nota oficial, el magnat i polític afirmava ahir: “Ara que s’ha arxivat aquesta trista pàgina, he entrat de nou al camp de joc per construir, amb Força Itàlia i el centredreta, una Itàlia millor, més justa i més lliure”. El magnat continua: “[Sento] amargor per un cas que ha fet innombrables danys no només a mi, a la meva família i a les persones innocents implicades, sinó a tots els italians, a la vida pública del nostre país i a la nostra imatge al món”.

El polític, a qui se li va retirar el títol de Cavaliere arran de la condemna pel cas Mediaset, va fins i tot tenir paraules d’agraïment per als jutges del tribunal, cosa que va trencar el costum d’atacar visceralment la justícia italiana: “Han fet el seu deure sense deixar-se condicionar per les pressions mediàtiques i els interessos partidistes”, cosa que “a Itàlia és una prova de coratge i independència”.

Festa sorpresa

De nou amb la moral alta, Berlusconi aprofitava una festa sorpresa que li van organitzar els seus seguidors per garantir clemència cap als rebels interns de Força Itàlia, que l’han criticat públicament en diverses ocasions -l’última, dilluns durant una votació per la reforma de la Constitució-. Ara el seu interès se centra a tornar a créixer políticament, amb les pròximes eleccions regionals com a primera fita. Berlusconi lidera ara Força Itàlia des de fora del Parlament, però en una situació de més debilitat.

Berlusconi no ha revelat si pensa presentar batalla, com consideren molts analistes polítics, per canviar l’anomenada llei Severino, que és la que va causar-li l’expulsió del Parlament i el va inhabilitar durant sis anys. La llei va ser aprovada durant el govern de Mario Monti i s’aplica als polítics amb una condemna de reclusió superior als dos anys.

Fins d’aquí un mes no es coneixeran les raons per les quals el Tribunal de Cassació absol Berlusconi del cas Ruby. Sembla que han fet cas de les valoracions del d’Apel·lació: Berlusconi no hauria sabut que la marroquina Ruby Rubacuori era menor d’edat quan la va convidar a les seves festes orgiàstiques. I quan el maig del 2010 va telefonar a la comissaria de Milà que havia detingut la noia per un furt i va comminar els funcionaris policials a alliberar la jove perquè era “neboda del rais egipci Mubàrak”, no hauria comès abús de poder, sinó que els responsables policials haurien accedit a la petició per “temor reverencial”.

stats