Internacional 07/09/2012

Biden: l'estadista del treballador blanc

N.f.
2 min
Joe Biden, vicepresident dels EUA, amb Michelle Obama.

El vicepresident nord-americà, Joe Biden, considerat un polític indomable, és conegut per les seves múltiples relliscades verbals, que han provocat burles de diferents comediants i crítiques tant a dins com a fora del seu partit. L'última, fa unes setmanes, quan en un míting a Virgínia amb públic afroamericà va assegurar que els republicans "els volen tornar encadenar". Tot i així, ningú nega que Biden té unes habilitats polítiques que complementen la candidatura demòcrata.

El 2008, Barack Obama va optar pel senador de Delaware per la seva gran experiència en temes de política exterior i per la seva facilitat de connectar amb la classe mitjana, especialment amb els treballadors homes i blancs. El president continua tenint un problema amb aquest electorat -que no confia en ell- i per això Joe Biden és un gran aliat. El seu caràcter, els seus discursos directes, clars i impulsius i els seus orígens en una família treballadora -el seu pare era un venedor de cotxes- fa que sigui apreciat entre els votants independents.

Biden o Clinton

A principis d'aquest any, molts experts i columnistes van omplir titulars sobre la necessitat que Obama canviés el seu vicepresident per Hillary Clinton. La secretària d'Estat ha aconseguit en els últims anys una gran popularitat entre els nord-americans i molts creien que podia impulsar la reelecció d'Obama. Però el president va ignorar aquests consells i els seus assessors afirmen que els dos polítics tenen molt bona sintonia.

Experiència internacional

El vicepresident, un estadista experimentat, ha viatjat per tot el món representant els Estats Units, va controlar la retirada de tropes a l'Iraq i el polèmic estímul econòmic per recuperar l'economia i s'ha convertit en un dels millors consellers d'Obama en temes internacionals.

Ahir Joe Biden va acceptar la nominació demòcrata per a la reelecció com a vicepresident i espera ajudar Obama a guanyar les eleccions. A diferència de fa quatre anys, aquesta vegada s'enfronta amb nous desafiaments.

El congressista de Wisconsin Paul Ryan, el candidat republicà a la vicepresidència, no té res a veure amb Sarah Palin, una política desconeguda i sense experiència quan el presidenciable conservador John McCain va escollir-la per acompanyar-lo en el ticket electoral. Paul Ryan, en canvi, és un polític àgil i expert en les polítiques econòmiques i s'espera un debat molt agressiu entre els dos candidats a l'octubre.

Joe Biden complirà 70 anys al novembre i alguns assessors pròxims asseguren que tot i l'edat està disposat a presentar-se a les eleccions de l'any 2016 com a candidat a la presidència. Ja ho va intentar el 1998 i el 2008 sense èxit i espera que a la tercera vagi a la vençuda.

stats