ELS INTERROGANTS DE L'EXECUCIÓ
Internacional 01/05/2012

El rastre de Bin Laden al Pakistan, un any després

La mort de Bin Laden encara porta cua al Pakistan. El doctor Shakil Afridi, que va ser l'home clau per localitzar-lo, podria acabar a la forca per traïció si els EUA no intercedeixen pel seu alliberament.

Ethel Bonet
3 min
El rastre de Bin Laden Al Pakistan, un any després

ISLAMABADEncara que les autoritats pakistaneses han intentat esborrar tot rastre de l'episodi més compromès de la història dels seus serveis secrets (ISI), el solar on es va construir l'habitatge que va ser l'últim amagatall d'Ossama bin Laden recorda a Islamabad que no va ser el seu exèrcit, sinó el dels Estats Units, el que va caçar i capturar el terrorista més buscat de tots els temps. Demà es compleix un any de l'assalt de la casa d'Abbottabad, que va culminar amb la mort de l'exlíder d'Al-Qaida, i encara queden moltes incògnites sobre els detalls de la missió de l'equip especial dels Navy Seal.

Islamabad vol donar per tancat el cas Bin Laden costi el que costi. A finals de febrer va ordenar la demolició de la luxosa residència de Bin Laden sense previ avís, i fa uns dies les vídues i els descendents del terrorista van ser deportats a l'Aràbia Saudita després de deu mesos sota custòdia de l'ISI i de 45 dies de condemna per haver residit de manera il·legal al Pakistan.

Documents claus sota custòdia

Com una gotera incòmoda, la informació es va filtrant a poc a poc i va esquitxant els protagonistes.

Més de 187.000 documents -entre els quals hi ha diaris, cartes i discos durs- es van trobar a l'habitatge de Bin Laden i podrien treure a la llum noves informacions sobre les activitats terroristes d'Al-Qaida, encara que la cooperació del Pakistan en aquest assumpte està sent força limitada.

La comissió d'Abbottabad, formada per un equip d'investigadors pakistanesos, guarda amb recel les conclusions dels seus informes. Les autoritats pakistaneses i els seus serveis secrets han posat moltes traves a Washington a l'hora d'oferir detalls sobre la vida de Bin Laden a Abbottabad.

El metge que va ajudar els EUA

Un dels actors claus d'aquesta trama d' espionatge és el doctor Shakil Afridi, que va participar en una campanya falsa de vacunació contra la pòlio, determinant per localitzar l'amagatall de l'exlíder d'Al-Qaida. L'objectiu de la campanya era obtenir mostres d'ADN dels fills de Bin Laden per comparar-les amb la mostra obtinguda anteriorment de la germana de Bin Laden, que va morir a Boston el 2010, i així verificar que en aquella luxosa mansió s'hi amagava el terrorista pròfug.

Aquest metge desconegut i anònim es va convertir en la peça que faltava per completar el puzle. "Potser va ser per desconeixement o potser per lleialtat amb la humanitat, però sense la seva participació els Estats Units mai no haurien pogut dur a terme l'operació", explica una font diplomàtica en condició d'anonimat.

"La seva valentia va permetre acabar amb el terrorista més buscat de tots els temps", afegeix la font. Però a quin preu?

Pocs dies després que es conegués la implicació del metge, les agències d'intel·ligència van posar a la llista negra dels aeroports el nom familiar del doctor per evitar que sortís del país, van capturar els seus familiars al barri de Hayat Abad -a la ciutat de Peshawar- i els van traslladar a la capital. Quan les escoles van tornar a obrir al setembre, els seus tres fills -Ubaid, Ghazanfar i Naheed- ja no van tornar-hi més i els seus noms van ser esborrats del registre escolar.

Màxima tensió entre els governs

Ara, Afridi s'enfronta a càrrecs de traïció a la pàtria per haver actuat d'amagat del govern del Pakistan en condició d'espia per als EUA. Si els Estats Units no el protegeixen podria acabar a la forca.

"La Casa Blanca ha de llançar al món un inequívoc missatge: els seus col·laboradors no estan sols. Si no és capaç de protegir i salvaguardar la vida del doctor, pot ser que en el futur ningú vulgui treballar amb ells", adverteix Imtiaz Gul, analista de terrorisme islàmic. No obstant això, si el cas prospera, "provaria l'ajuda del govern del Pakistan i de les agències d'intel·ligència per ocultar i salvaguardar Bin Laden", insisteix l'analista pakistanès.

El doctor Afridi és una cicatriu més en les relacions entre Islamabad i Washington, però "no serà el detonant que faci trencar aquestes relacions", apunta Gul, abans d'afegir que "el Pakistan és el segon país que més ajuda militar rep dels EUA i que no es pot permetre perdre aquest aliat".

stats