Internacional 17/08/2012

Blindat en un refugi sense sortida: ni fuga, ni detenció

L'estada d'Assange a l'ambaixada de Quito es pot eternitzar. L'asil concedit per l'Equador crea un dilema diplomàtic i legal al Regne Unit. Ni Londres pot entrar a la legació ni el hacker en pot sortir.

C.r.s.
2 min
Blindat en un refugi sense sortida: ni fuga, ni detenció

BARCELONA.L'Equador va blindar ahir Julian Assange en concedir-li asil diplomàtic. Aquest blindatge impedeix que la justícia britànica arribi al fundador de Wikileaks però tanca entre quatre parets una crisi diplomàtica que pot tardar molt temps a resoldre's.

Londres s'enfronta a un difícil dilema legal: com pot detenir i entregar el famós hacker a Suècia sense violar les lleis internacionals ni provocar un greu conflicte diplomàtic? De moment, no hi ha resposta.

La Convenció de Relacions Diplomàtiques de Viena del 1961 estableix la "regla d'inviolabilitat", que prohibeix l'entrada a ambaixades de les forces de seguretat del territori on són. Però dimecres Londres amenaçava d'utilitzar una llei britànica del 1987 que li permetria revocar la immunitat diplomàtica i entrar a l'edifici per detenir Assange. Malgrat que ahir el cap de la diplomàcia britànica va allunyar la possibilitat, els analistes no l'acaben de descartar. La llei va ser aprovada tres anys després de l'assassinat de la policia Yvonne Fletcher per un tret disparat des de l'interior de l'ambaixada de Líbia a Londres.

No hi ha cap precedent que la llei s'hagi aplicat després i Londres hauria de convèncer la justícia que l'Equador ha actuat contra les lleis internacionals en acollir el fundador de Wikileaks en la seva legació.

Més enllà de les complicacions legals, eliminar l'estatus diplomàtic de l'ambaixada podria tenir implicacions importants, tal com va denunciar ahir l'exambaixador britànic a Moscou Tony Brenton en declaracions a la BBC, en què alertava del perill que es creés un precedent per entrar en ambaixades a detenir-hi dissidents refugiats. "Crec que el ministeri d'Exteriors s'ha excedit", va dir l'exdiplomàtic. "Si vivim en un món on els governs poden eliminar arbitràriament la immunitat i entrar a les ambaixades, la vida dels nostres diplomàtics i la seva possibilitat de treballar amb normalitat en llocs com Moscou i Corea del Nord és pràcticament inviable".

Un refugi sense sortida

Encara que Londres no entri a l'ambaixada, la situació quedaria sense resoldre. Tot i l'asil diplomàtic (el que s'atorga quan es demana a una ambaixada), Assange segueix sense poder sortir de la legació equatoriana. L'exjutge i ara advocat d'Assange, Baltasar Garzón, va exigir ahir que Londres doni a l'australià el salconduit que li permeti agafar un avió cap a Quito.

Diversos experts, però, donen per descartada la petició del magistrat i obren un ventall de possibilitats i parlen d'alguns estratagemes que poden ratllar la ficció. Entre els quals s'ha especulat amb la possibilitat que l'australià s'encabeixi en una valisa diplomàtica -una bossa o sac de qualsevol mida destinada al trasllat de documents o objectes d'ús oficial-. Aquests contenidors poden creuar fronteres sense ser registrades però estan restringides a materials i arxius.

Mentre experts i diplomàtics discuteixen els sistemes més o menys versemblants que Assange podria utilitzar per posar el peu en territori britànic sense ser detingut, mitjans britànics recordaven el cas del cardenal József Mindszenty, que va passar quinze anys a l'ambaixada nord-americana de Budapest després del fracàs de la revolució anticomunista a Hongria el 1956.

stats