Brian Baird i Dan Miller: “Seria el pitjor president de la història dels EUA”

excongressistes demòcrata i republicà als eua

El demòcrata Brian Baird i el republicà Dan Miller viuen amb la passió pròpia d’un polític retirat la recta final de la campanya per elegir president als EUA. Tot i que són de color polític diferent, aquests dos excongressistes coincideixen que Hillary Clinton guanyarà les eleccions. Van ser a Barcelona fa poc, convidats pel consolat general dels EUA.

Qui creuen que guanyarà el duel?

Brian Baird: Tots dos creiem que Hillary Clinton guanyarà. Som un republicà i un demòcrata però, per sobre de tot, som professors d’estadística [riu]. La gent desconfia de les enquestes però n’hi ha tantes, de tantes organitzacions, en tants estats... Fins i tot si una s’equivoqués, s’haurien d’equivocar moltes i les probabilitats que passi això són baixes.

Com hem arribat fins aquí?

Dan Miller: En aquesta elecció es tria entre un candidat dolent i un de pitjor, desgraciadament. Hillary Clinton és impopular, la gent no hi confia i la consideren deshonesta. Però Donald Trump no és, ni de bon tros, millor. La paradoxa és que molts votaran Trump per aturar Clinton, però en realitat votaran per ell. Va arribar a candidat per la manera com funciona el sistema de nominació, però no és un republicà autèntic.

Què va portar els republicans a elegir Trump com a candidat?

D.M.: La gent que participa en les primàries és la més conservadora o la més socioliberal. És per això que, de la part demòcrata, Bernie Sanders, que és un socioliberal acèrrim, va guanyar Hillary Clinton en 20 estats. Els republicans teníem 17 candidats molt bons, alguns governadors, senadors o excongressistes, que podien guanyar les eleccions. Però Trump va jugar la carta de l’antiestablishment, contra el políticament correcte, i així va guanyar, tot i que la majoria no el volien de candidat.

Quin podem dir que serà el llegat d’aquest duel Clinton-Trump?

B.B.: Costarà molt de temps i molts esforços curar les ferides que Trump haurà fet al Partit Republicà. Quan fas comentaris racistes contra una minoria, els dius assassins i traficants de droga; quan dius que els negres mai havien estat pitjor que ara, que és ignorar l’esclavatge; quan t’enrius dels discapacitats i menystens les agressions sexuals contra les dones i ets el candidat d’un gran partit, els teus valors queden associats a aquest partit.

D.M.: Els republicans hem de revisar el procés de nominació del candidat. Hem de fer que sigui algú que pugui guanyar i ens representi.

Què passarà si Trump no reconeix els resultats de les eleccions?

D.M.: No gaire cosa. Les eleccions estan controlades per cadascun dels estats, molt diferents entre ells, i hauries de dir que hi ha hagut incidents en tots. Trump podria no acceptar els resultats però això no tindria gaire recorregut: després del 8 de novembre ja no tindrà més el micròfon i ningú li farà cas.

B.B.: Tothom s’oblidarà ràpid d’ell… Ho intentarà, però ja hi ha un cert cansament del seu tarannà.

Si guanya, Hillary Clinton serà la primera dona presidenta...

B.B.: Amèrica es va fundar sobre la premissa que tots els homes havien sigut creats iguals. En aquell moment home volia dir home blanc i mai hauria d’haver sigut així. Amb l’elecció d’Obama vam fer una transició majúscula en termes racials i ara ens queda molt de camí per recórrer en qüestions de gènere. És un gran pas no només pel fet que Hillary Clinton sigui una dona, quan la dona encara està en situació de desavantatge, sinó que té un currículum brutal, més de 30 anys d’experiència en la primera línia política.

I si guanya Trump, què passa?

B.B.: Jo em trasllado a Espanya [riu]. Serà el pitjor president de la història dels EUA. Si ho prenem com a hipòtesi, passarà que l’agenda legislativa dels republicans, ara aturada pel veto del president Obama, avançarà. I és per això que els republicans donen suport a Trump, no perquè pensin que és un bon home. El perill és que no hi haurà un sistema de pesos i contrapesos sobre ell, ningú podria aturar la decisió de llançar una bomba nuclear, si ho decidís Trump com a president, i al món ningú confiarà en ell.