Publicitat
Publicitat

Brussel·les proposarà als estats de la UE que assumeixin quotes de refugiats

Mogherini demana permís al Consell de Seguretat de l'ONU per atacar els vaixells que utilitzen els traficants. Amnistia Internacional s'hi oposa i alerta que els migrants i refugiats quedarien atrapats a la violència de Líbia

La Comissió Europea proposarà dimecres als estats membres de la UE que assumeixin una quota de refugiats en el seu territori, per tal d'obrir una via legal d'entrada dels immigrants i que no hagin de posar-se en mans de les màfies. És una de les respostes de Brussel·les a la crisi de les pasteres al Mediterrani, que ha deixat ja 1.800 morts. Unes 60.000 persones han intentat arribar a les costes europees per mar aquest any, segons les estimacions de l'ONU.

Les quotes, a les quals s'oposen diversos governs, com el britànic, es determinarien en funció de diversos factors, com la població i els indicadors econòmics de cada país i el nombre de sol·licitants d'asil que ja té acollits. Alemanya, el país de la UE que acull més refugiats (l'any passat va rebre 200.000 sol·licituds), defensa repartir la càrrega entre els socis europeus.

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha sol·licitar a més aquest dilluns al Consell de Seguretat de l'ONU que autoritzi l'ús de la força contra els traficants de persones que operen des de Líbia. Amb aquest mandat, la UE tindria cobertura legal per emprendre accions militar per destruir les pasteres en aigües internacionals o de Líbia.

Amnistia Internacional dels abusos que pateixen els migrants a Líbia

En un informe publicat aquest dilluns, Amnistia denuncia els assassinats, segrestos, tortures i violacions que pateixen a Líbia els migrants subsaharians i del nord d'Àfrica que esperen l'oportunitat per entrar a Europa."Mesures com perseguir els traficants sense donar una via segura alternativa perquè la gent desesperada pugui fugir del conflicte de Líbia no resoldrà el problema dels migrants i els refugiats", apunta Philip Luther, director del programa per al Nord d'Àfrica i el Pròxim Orient de l'ONG de defensa dels Drets Humans.

Amnistia alerta que mentre els immigrants i refugiats esperen a Líbia l'oportunitat per entrar a Europa,  pateixen violacions, abusos, tortures i segrestos per part dels traficants, a més d'una explotació laboral sistemàtica, persecució religiosa i altres abusos per grups armats i criminals.

"Les horribles condicions per als immigrants, juntament amb els conflictes armats i l'absència total de llei al país evidencien com és de perillosa Líbia avui. Sense cap via segura de fugida, estan obligats a posar-se en mans de traficants despietats que els extorsionen, n'abusen i els ataquen", recorda Luther.

Amnistia recorda que també els col·lectius de migrants que treballaven a Líbia abans de la guerra estan amenaçats i ara fugen cap a Europa en pastera. L'ONG denuncia els abusos sistemàtics als centres de detenció de migrants, on les condicions són tan "deplorables" que molts, incloses criatures, es veuen forçats a llançar-se al mar.

Entre els fluxes destaquen els refugiats de la guerra de Síria. "Més gent continuarà ofegant-se al Mediterrani si no es desplacen ben aviat vaixells de rescat a les zones des d'on arriben més alertes, i continuen al lloc mentre es mantinguin les sortides des de Líbia", alerta Amnistia.

L'ONG reclama als països més rics que "augmentin el nombre de places de reassentament per a refugiats" i recorda a la comunitat internacional que ha d'emprendre "passos efectius per afrontar amb urgència els abusos de drets humans i les serioses violacions del dret internacional humanitari que estan cometent tots els bàndols a Líbia.