Publicitat
Publicitat

EUROPA

Brussel·les vol que Espanya aculli 5.800 refugiats

La Comissió Europea fixa la quota per repartir entre els estats fins a 60.000 demandants d’asil

La Comissió Europea va presentar ahir la seva proposta per distribuir els 40.000 refugiats sirians i eritreus que actualment són a Grècia i Itàlia. Segons el còmput de Brussel·les, a Espanya li correspondria acollir un mínim de 4.288 refugiats en els pròxims dos anys. També demana als estats membres -no seria obligatori- que acceptin 20.000 demandants d’asil més, provinents de tercers països. D’aquest contingent, l’estat espanyol en podria acollir fins a 1.549.

Una setmana després que el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, carregués contra el sistema de quotes proposat per la Comissió Europea, Brussel·les no només sembla haver ignorat les crítiques d’alguns governs, sinó que ha augmentat els percentatges. Si en un principi l’executiu comunitari va considerar que a Espanya li pertocaria un 9% del total de refugiats, amb la proposta definitiva aquest percentatge serà més alt, d’un 10,7%.

La raó del canvi es deu al fet que ni Itàlia ni Grècia no participaran en el programa, ja que es considera que ja han fet l’esforç necessari, especialment el país hel·lè, immers en una greu crisi econòmica. Tots els països que acullin refugiats rebran 6.000 euros per persona, una quantitat que forma part del total de 240 milions d’euros que la Unió Europea pretén destinar al pla. La quota de refugiats per a cada país s’ha determinat segons el PIB, la població, la taxa d’atur i els esforços fets en el passat pels estats, amb un pes més gran dels dos primers barems (un 40%) que dels dos últims (10%), un còmput que Madrid va criticar.

La segona proposta de la Comissió, de caràcter voluntari, aspira a reallotjar 20.000 persones provinents del nord d’Àfrica i el Pròxim Orient. Un pla que, de moment, no és obligatori perquè, com va admetre ahir el comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramópulos, “seria difícil que l’acceptessin els estats”. El pressupost d’aquest pla és de 50 milions d’euros per als pròxims dos anys.

Segons els barems fixats, Espanya seria un dels països que més refugiats rebria, juntament amb França, Polònia i Alemanya. Però els estats membres hauran de votar si estan d’acord amb les iniciatives presentades per Brussel·les. La proposta, molt controvertida, amb crítiques també de França, Hongria, la República Txeca i alguns països bàltics, podria tenir dificultats per ser aprovada. Es votarà per majoria qualificada, i això significa que hi hauran d’estar a favor el 55% dels estats que sumin el 65% del total de la població. Un altre dels països més crítics, el Regne Unit, no hi participarà, ja que compta amb una clàusula d’exclusió en aquestes qüestions, com Irlanda i Dinamarca.

La proposta d’ahir també engloba altres capítols, com el reforçament de l’operació de vigilància marítima Tritó, que amb un nou pressupost de 9 milions d’euros mensuals podrà patrullar més al sud del Mediterrani, a la zona on hi ha Malta, i endinsar-se així en el territori que vigilava l’anterior operació italiana Mare Nostrum. Paral·lelament, en la lluita contra els traficants de persones la UE està intentant rebre el suport de l’ONU per poder destruir els vaixells utilitzats per al transport.

L’ONU, contra inutilitzar vaixells

Sobre aquesta qüestió, el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, que ahir va ser de visita a la capital europea, va manifestar el seu malestar. “Hi ha d’haver altres maneres”, va assegurar. “Quan es planteja destruir vaixells, això podria comportar, en última instància, privar la gent dels seus mitjans de subsistència, que ja de per si són molt limitats”, va explicar.