LLUITA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 22/06/2012

La CIA supervisa el proveïment d'armes a l'oposició siriana

Eric Schmitt
2 min
La CIA supervisa el proveïment d'armes a l'oposició siriana

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.Un reduït nombre de membres de la CIA estan operant secretament al sud de Turquia, ajudant els aliats dels Estats Units a decidir a quins membres de l'oposició siriana donen armes per lluitar contra el règim del president Baixar al-Assad, segons van informar ahir oficials nord-americans i de serveis d'intel·ligència àrabs.

Les armes -que inclouen rifles automàtics, granades propulsades per coets, munició i algunes armes antitanc- estan sent canalitzades principalment a través de la frontera turca mitjançant una obscura xarxa d'intermediaris que inclou els Germans Musulmans sirians i que està pagada per Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar.

La CIA ha estat al sud de Turquia durant setmanes, en part per ajudar a mantenir les armes allunyades de les mans d'Al-Qaida i altres grups terroristes, segons va dir un oficial nord-americà. L'administració Obama ha dit que no dóna armes als rebels, però també ha reconegut que els veïns de Síria ho farien.

La missió d'intel·ligència clandestina és l'estratègia més coneguda fins ara del limitat suport nord-americà a la campanya contra el govern de Damasc. També forma part de l'intent de Washington d'augmentar la pressió contra Al-Assad, que últimament ha incrementat la repressió sobre els civils i les milícies que s'oposen al seu mandat.

Amb Rússia bloquejant passos més agressius contra el règim sirià, els Estats Units ajuden els grups de combatents i intenten des de Turquia saber més detalls sobre una oposició cada cop més important a l'interior de Síria i poder establir-hi vincles. "Els oficials de la CIA són allà [a Turquia] i intenten relacionar-se amb noves fonts i reclutar noves persones", va dir ahir un oficial d'intel·ligència àrab que habitualment rep informes dels seus homòlegs nord-americans.

Oficials dels Estats Units i membres retirats de la CIA van dir que l'administració nord-americana també considerava oferir un altre tipus d'ajuda als rebels, com ara donar-los imatges per satèl·lit i altres informacions més detallades sobre la localització i els moviments de les tropes sirianes.

L'administració també es planteja ajudar l'oposició a crear un servei d'intel·ligència rudimentari. Però de moment no s'han pres decisions sobre aquestes mesures o sobre passos més agressius, com ara enviar oficials de la CIA a territori sirià, segons van dir les fonts.

L'opció militar, lluny

Ni els portaveus de la Casa Blanca, ni el departament d'Estat ni la CIA van voler fer comentaris sobre les operacions d'intel·ligència per donar suport als rebels, tot i que se'n van filtrar alguns detalls la setmana passada al diari The Wall Street Journal. Fins ara, la cara pública de l'administració respecte a Síria ha estat majoritàriament la diplomàcia i l'ajuda humanitària. El departament d'Estat ha autoritzat gairebé 12 milions d'euros en ajuda no letal, com ara subministraments mèdics i equipament de comunicació als grups civils d'opositors sirians.

Washington ha reiterat els últims dies que no considera opcions militars. "L'opció seria extremadament hipotètica", va dir aquest mes als periodistes el general Martin E. Dempsey, el principal responsable de l'exèrcit dels Estats Units.

stats